X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

29 augusti 2024 kl. 16.20–17.00
Tältscen Ingrid, Bananpiren i Frihamnen, Göteborg. Seminariet livestreamas.
Anordnas av: Lif och AstraZeneca
Kontaktperson:

Anna Holmström: anna.holmstrom@lif.se

Frihamnsdagarna: Västsvensk life science och global konkurrenskraft

Få känner till det framgångsrika life science-klustret i Göteborgsregionen eller att sektorn nationellt står för en av Sveriges största exportvaror – medicinska produkter. Hur kan vi öka kännedomen om värdet av life scence-sektorn lokalt och globalt? Och hur hävdar vi oss i den ökande internationella konkurrensen?

Göteborgsregionen är ett av Nordens främsta life science-kluster, men få känner till det. I Västsverige finns cirka 650 företag inom hälsa och läkemedel med mer än 10 000 anställda. Här äger utveckling och produktion av läkemedel rum och här pågår livsviktig forskning som resulterar i en bättre hälso- och sjukvård.

Fler måste få upp ögonen för Göteborgs life science-sektor

Ändå är den osynlig. Nästan 4 av 10 uppger att de knappt känner till någonting om life science-sektorn i Göteborgsområdet. Det måste förändras. Ju tydligare vi sätter den på kartan, desto mer kan sektorn växa och skapa arbetstillfällen och intäkter till välfärden samtidigt som den förbättrar folkhälsan och främjar hållbar produktion.

Svensk life science utmanas av internationell konkurrens

Den västsvenska framgången är dessutom en del av en stark nationell life science-scen. Medicinska och farmaceutiska produkter är Sveriges tredje största exportvara, större än basnäringar som skog och stål. Att vi har förstklassiga life science-kluster lockar till sig den internationella läkemedelsbranschens investeringar och får de samhällsekonomiska hjulen att snurra. Men många vill ha en del av kakan. Sverige utmanas på allvar av jättar som Kina och USA inom forskning och innovation.

Hur kan vi öka kännedomen om värdet av life scence-sektorn lokalt och globalt? Och hur tar vi nästa steg för att säkra en plats vid bordet när internationella företag gör nya satsningar? Välkommen på Lifs och AstraZenecas seminarium på Frihamnsdagarna.

Medverkande

Madeleine Jonsson (MP) –  ordförande i miljö- och regionsutvecklingsnämnden i Västra Götaland

Matti Ahlqvist – platschef för AstraZenecas forsknings- och utvecklingsanläggning i Göteborg

Frida Lundmark – life science-expert, Lif

Boubou Hallberg – sjukhusdirektör för Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Seminariet sänds live på Frihamnsdagarnas webbplats.