X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Rigoröst arbete på Sanofi för att garantera säkra läkemedel

Sanofi har närmare hundra läkemedel på den svenska marknaden, med produkter som spänner över områden som diabetes, cancer, hjärta-kärl och atopisk dermatit för att nämna några. Portföljen innehåller även vacciner.

I filmen beskriver Christer Ohlsson, chef för regulatory affairs i norra Europa, olika delar av det mångfacetterade arbetet med att säkerställa högkvalitativa läkemedel som är säkra att använda och den flora av hårda lagstiftningar och regelverk som måste följas. Han beskriver bland annat branschens etiska regler för marknadsföring och information och vad som händer om ett företag bryter mot dem. Läkemedel är ju inte vilka varor som helst utan avancerade preparat som ska användas för att behandla eller förebygga sjukdom.

En annan del är förpackningens roll. Den ska främst skydda läkemedlet vid transport och lagerhållning men den fyller också andra funktioner och måste godkännas av Läkemedelsverket.

Christer Ohlsson berättar också om hur Sanofi hanterar efterfrågan, försäljning, tillverkning och lagerhållning av sina produkter. Det gäller att kunna agera snabbt vid potentiella bristsituationer och hitta lösningar, till exempel få tillåtelse av Läkemedelsverket att tillfälligt distribuera utländska förpackningar i Sverige.

 

Uppdaterad: 29 november 2023