X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Extremt höga säkerhetskrav genomsyrar Bayers leveranskedja

Bayer tillverkar läkemedel inom områden som hjärt-kärlsjukdomar, kvinnohälsa och onkologi. I Sverige sker ingen produktion men man tillhandahåller omkring 90 läkemedel här och tar emot tusentals förpackningar varje vecka.

Björn Eklund är kvalitetsansvarig på Bayer. Han ser till att läkemedlens höga kvalitet inte äventyras under distributionen så att de är effektiva och säkra att använda när de når patienterna.

Kvalitetsarbetet är ett komplext pussel och säkerhetskraven extremt höga. Tillsammans med sitt team övervakar han noggrant leveranskedjan ur många olika aspekter så att läkemedlen transporteras och förvaras under rätt förhållanden – det är extra viktigt när det gäller temperaturkänsliga mediciner –, att det inte sker några sammanblandningar och att inga obehöriga kommer i närheten av produkterna.

I filmen berättar han bland annat om utmaningarna i arbetet med att upprätthålla en stabil leverans: från svårigheter med att få tag i tillverkningsingredienser eller förpackningsmaterial till brist på chaufförer och oväntade stora beställningar.

Säkerhetstänkandet är också bredare än branschens produktion och distribution: marknaden översvämmas av förfalskningar och man måste vara vaksam som konsument.

– Om du köper ett läkemedel på nätet utan att vara säker på vem det är du köper av så är risken stor att du får hem ett förfalskat läkemedel.

Uppdaterad: 29 november 2023