Nyheter
Förslag om utökad insamling av hälsodata, bland annat gällande rekvisitionsläkemedel, har nu presenterats i betänkandet "Ett nytt regelverk för hälsodataregister". Det täpper till en stor brist och kommer att leda till bättre sjukvård och forskning.
Regeringen har presenterat omfattande satsningar för att främja tillväxten, där en betydande del läggs på forskning och innovation. Det är investeringar som kommer att stärka Sveriges position som forskningsnation.
Västsvensk life science och global konkurrenskraft – under Frihamnsdagarna i Göteborg höll Lif och AstraZeneca ett seminarium på temat. Satsningar på medicinsk innovation och life science-sektorn är en av de mest kritiska frågorna för Sveriges framtida välstånd och patienters tillgång till effektiva behandlingar. Det måste genomsyra investeringarna och strategierna på det nationella planet.
Svensk läkemedelsexport fortsätter att utvecklas positivt enligt nya siffror från SCB. Sveriges totala export ökade med 4 procent i värde och två procent i volym under det andra kvartalet 2024 jämfört med samma tidsperiod 2023. Läkemedelsexporten ökade under perioden med 9 procent i värde och 3 procent i volym.
Regeringen föreslår en ny lag för att inrätta långsiktiga forskningsdatabaser vid universitet och högskolor. Initiativet syftar till att underlätta datainsamling för framtida forskningsprojekt. Det är ett viktigt steg för att stärka Sveriges position inom medicinsk innovation och life science.
I en debattartikel i Aftonbladet efterlyser 34 aktörer, bland annat Lif, en ökad nationell samordning av hälsodata för att öka användningen. Det skulle förbättra vården genom att bidra till större jämlikhet, säkerhet och kostnadseffektivitet.
EU har potential att återta sin position som världsledande inom life science. Den europeiska läkemedelsorganisationen EFPIA föreslår en konkurrenskraftsstrategi för hela unionen.
Läkemedelsverket får nu i uppdrag att föreslå hur konkurrenskraftiga förutsättningar och stärkt genomförandekapacitet för att bedriva kliniska prövningar i Sverige kan skapas.
Idag lanserar Lif podcasten ”På liv och död”, som söker svar på varför svenska patienter inte alltid kan räkna med att få tillgång till livsviktiga läkemedel, trots att de är godkända och ofta finns tillgängliga i andra länder.
Det finns stora skillnader mellan länderna i Europa kring i vilken mån nya läkemedel har nödvändiga nationella beslut för att kunna användas i hälso- och sjukvården. Det visar den årliga WAIT-rapporten från EFPIA, läkemedelsföretagens europeiska branschorganisation.
På Patientriksdagen 2024 var temat hälsodata, som är centralt för god vård och utvecklingen av nya innovativa behandlingar. Dagen resulterade i ett manifest med reformförslag för att förbättra tillgången. Lif står bakom förslagen. – Vi är glada över att vi och flera av våra medlemsföretag fått engagera oss i samverkan kring Patientriksdagen, säger Maria Fagerquist.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV har lämnat förslag på hur lagerhållning av läkemedel kan organiseras för en bättre tillgänglighet och stärkt beredskap. Läkemedelsföretagen ska vara skyldiga att tillhandahålla lager motsvarande tre månaders normalförbrukning av vissa kritiska produkter. Lifs Bengt Mattson säger att förslaget underlättar en smidig försörjning.
Läkemedelsverket har tagit fram två förslag på hur miljöpåverkan från läkemedelstillverkning kan minska. Det handlar om utsläpp av aktiva substanser från tillverkningen, någonting som kan ha negativ inverkan på miljön om det kommer ut i naturen.
– Almedalsveckan är en unik mötesplats där samtal och debatt kan leda till positiv samhällsutveckling. Vi hoppas att våra seminarier och samtal leder till konkreta åtgärder som stärker svensk konkurrenskraft samt utvecklar läkemedelssystemet i syfte att ge patienter bättre och mer jämlik vård, säger Peter Leander, chef politik och kommunikation på Lif.
Läkemedelsverket har lämnat en delrapport till regeringen med en rad förslag för att hantera bristsituationer, bland annat fördelning av läkemedel från partihandlare, omfördelning av produkter mellan apotek och begränsning av åtkomsten till mediciner. De trycker även på behovet av en nationell aktör med övergripande mandat att hantera läkemedelsbrister.
Nu är EU-valet är precis runt hörnet. I det sista avsnittet av podden diskuterar partikandidater och riksdagspolitiker de viktigaste frågorna inför valdagen med extra fokus på life science.
Regeringen har gett Vinnova i uppdrag att skapa en mer samordnad struktur för offentligt stöd till unga innovativa företag, så kallade startups och scaleups. Med ett effektivare stödsystem kommer deras möjligheter att utvecklas och växa att förbättras.
Lifs styrelse har utsett Sofia Wallström till ny vd. Jag är oerhört glad att Sofia tackat ja till detta viktiga uppdrag, säger Lifs ordförande Emelie Antoni.
Under första kvartalet 2024 minskade Sveriges varuexport jämfört med samma period året innan, samtidigt ligger läkemedelsexporten kvar på samma höga nivåer som rekordåret 2023.
EU-valet kommer allt närmare. Veckans panel rymmer EU-kandidater och politiska experter som möter varandra i brännheta minidebatter.
Europa halkar efter USA inom life science och denna negativa trend behöver brytas. Samtidigt har Sverige stora möjligheter att växa inom läkemedelsområdet och regeringen söker nu branschens hjälp. Det framkom under ett mycket välbesökt seminarium som Lif genomförde i samarbete med EU-kommissionens representation i Sverige.
Ett projekt som samlar in och återvinner injektionspennor har minskat mängden plast i Danmark med 25 ton och är nu under uppskalning. En nordisk delegation besökte avfallshanteraren Zirq Solutions och Novo Nordisk för att lära sig mer om arbetet.
Läkemedelsverket har publicerat ny statistik som visar en minskning av läkemedelsprövningar i Sverige under 2023. Det bekräftar en global trend där Europa som helhet tappar mark. För att vända utvecklingen och stärka Sveriges position inom kliniska prövningar krävs nu ett nationellt partnerskap.
Den 9 juni är det Europaparlamentsval. I premiäravsnittet av Lifs EU-valspodd presenterar och analyserar vi vår stora opinionsundersökning.
För att främja precisionshälsa och cancerdiagnostik tilldelar regeringen Genomic Medicine Sweden 49,5 miljoner kronor. Pengarna kommer att användas för att fortsätta utveckla helgenomsekvensering för barn med cancer och sällsynta hälsotillstånd, samt för nya pilotprojekt inom precisionsdiagnostik och datadelning.
På Clinical Trials Day uppmärksammar vi vår sajt HiKS, där man kan söka efter kliniska studier som läkemedelsföretag genomför i Sverige. Tjänsten har nu funnits i drygt ett år och underlättar för patienter och vårdgivare att hitta läkemedelsprövningar som söker deltagare.
Vid Lifs stämma den 16 maj valdes Emelie Antoni, Astra Zeneca, till ny styrelseordförande. Malin Parkler avgår efter fem framgångsrika år, men fortsätter som ledamot i Lifs styrelse.
Förslagen i utredningen om de nationella vaccinationsprogrammen och det nationella vaccinationsregistret är inte tillräckliga för att vacciners potential att förbättra folkhälsan och minska vårdkostnaderna ska kunna nyttjas fullt ut, skriver Lif i sitt remissvar.
En ny opinionsundersökning utförd av Novus på uppdrag av Lif – de forskande läkemedelsföretagen åskådliggör att svenskar hyser en stark önskan om ökat inflytande inom Europeiska unionen. Undersökningen visar att en stor majoritet av svenskarna har högt förtroende för EU och ser vikten av att Sverige tar en aktiv och starkare roll i EU, särskilt i tider av globala utmaningar.
När socialdepartementet stod värd för ett globalt möte om åtgärder mot antibiotikaresistens var Lif inbjudna för att bidra med expertis. Eventet arrangerades av Global Leaders Group on Antimicrobial Resistance inför FN:s högnivåmöte i höst och fokuserade på nya strategier för att förhindra en global hälsokris.
Inför Europaparlamentsvalet i juni 2024 visar en ny undersökning från Novus, som gjorts på uppdrag av Lif, att en majoritet av de svenska väljarna anser att Sverige har låg möjlighet att påverka beslut i EU. Det är oroande, skriver Lifs Peter Leander och Jenni Nordborg i en debattartikel i Altinget. Beslut som fattas på EU-nivå påverkar direkt nationell lagstiftning och samhällsutveckling, inte minst inom folkhälsa och ekonomi.
Vitalis, mötesplatsen för framtidens hälsa, äger rum 14–16/5 där Fass och HiKS presenterar nyheter i en monter. Lif anordnar även ett konferensspår om AI i sjukvården, modererat av Jenni Nordborg, Lifs chef för internationella relationer och Gunilla Englund, Lifs digitaliseringsexpert.
EU-parlamentet har röstat ja till ett lagförslag om att skapa ett europeiskt hälsodataområde (EHDS). Detta stärker möjligheten att dra nytta av tillgänglig data på ett säkert sätt, vilket i sin tur främjar medicinsk forskning och utveckling av nya behandlingar.
Läkemedel spelar en avgörande roll för global hälsa. Det möjliggörs av ett starkt immaterialrättsligt skydd. Med ett EU som satsar på immaterialrätt, innovation och medicinsk utveckling skapar vi vår gemensamma hållbara framtid, skriver Lifs expert Karolina Rondahl på World Intellectual Property Day.
I samarbete med intressenter från hela Skandinavien arrangerade Inter-Association Initiative, Pharmaceuticals in the Environment (IAI PIETF) ett webbinarium den 10 april. Syftet var att belysa olika initiativ inom upphandling, inköp, och märkning av läkemedel som tagits av aktörer i de skandinaviska länderna.
EU-minister Jessika Roswall tar nu initiativ till en särskild EU-arbetsgrupp kring läkemedel som ska ledas av Socialdepartementet.
Vinnova har beviljat en förstudie kring ett svenskt partnerskap för kliniska läkemedelsprövningar, med särskilt fokus på de företagsinitierade prövningarna. Lif är en av deltagarna i projektet.
”Det är ett viktigt val, det som händer i EU formar samhällsutvecklingen i Sverige och har stor inverkan på bland annat tillväxt, hälsa och välstånd”, säger Lifs chef för politik och kommunikation Peter Leander. ” Vi har tagit fram läkemedelsbranschens EU-agenda för att vi vill öka uppmärksamheten om de EU-frågor som har störst påverkan på Sverige.”
Nu startar nomineringstiden för Athenapriset, Sveriges största pris till forskning och innovationer som kommit till genom samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet.
Vi söker en Compliance Officer som ska stödja och företräda läkemedelsbranschen i frågor rörande etik och compliance. Som Lifs Compliance Officer är du en nyckelspelare som, utöver att verka för regelefterlevnad, bidrar i viktiga frågor som att framtidssäkra branschens etiska regelverk och att utveckla förtroendeskapande samverkansformer och partnerskap.
Hälsodata spelar stor roll för framstegen inom forskning, innovation och utvecklingen av sjukvården. Bättre förutsättningar för sekundäranvändning av hälsodata är en av nycklarna till att stärka Sveriges position som en ledande life science-nation. Därför är det bekymmersamt att man inte tar hänsyn till företagens behov, skriver Lif i sitt remissvar till Utredningen om sekundäranvändning av hälsodata.
Det svenska läkemedelssystemet har utmaningar med att hantera den snabba och individbaserade läkemedelsutvecklingen. För att uppnå ett framtidssäkrat, transparent och ekonomiskt hållbart läkemedelssystem – där patienter ges tillgång till nödvändiga behandlingar – krävs nya arbetssätt, nya verktyg och utökad samverkan.
SKR och Lif uppmanar regeringen att snabbt hantera förslagen från den statliga utredningen ”Tillgång till försäljningsuppgifter om humanläkemedel”.
Vi söker en medicinskt sakkunnig för att stärka Lifs medicinska expertis och samarbetet med hälso- och sjukvårdens beslutsfattare. Tillsammans med Lifs medlemmar och kollegor kommer du driva viktiga policyfrågor för att öka omvärldens förståelse för värdet av medicinsk innovation och läkemedel. Uppdraget kräver en djup förståelse för hälso- och sjukvården och förmåga att etablera och underhålla relationer för att säkerställa att Lif förblir en relevant partner till det svenska hälso- och sjukvårdssystemet och inom life science-sektorn.
EU-parlamentets utskott ENVI har kommit överens om vissa förändringar av EU-kommissionens förslag till reviderad läkemedelslagstiftning. Överenskommelsen utgör ett delvis positivt första steg i den fortsatta lagstiftningsprocessen, anser Lif.
Lifs styrelse har kommit överens med Johan Färnstrand om att gå skilda vägar och att han avslutar sitt uppdrag som vd. Karolina Antonov träder in som tillförordnad vd från och med 19 mars.
En överenskommelse om hälsodataförordningen EHDS har nåtts mellan EU-parlamentet och Europeiska rådet. Förslaget som förhandlats fram ger medlemsländerna möjlighet till opt-out för delning av hälsodata.
Läkemedelsverket får i uppdrag att sammanställa nationell statistik över kliniska prövningar för läkemedel och medicintekniska produkter. Detta som ett svar på den nedgående trenden för antalet prövningar i Sverige – ett hinder för medicinsk innovation och utvecklingen av nya behandlingar.
För att höja cybersäkerhetsnivån i Sverige och stärka motståndskraften krävs ett fördjupat samarbete mellan det privata och det offentliga. Det och NATO-medlemskapet dominerade årets första möte med näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap, där Lif ingår.
Läkemedel har potential att i grunden förändra behovet av hälso- och sjukvård, och bör därför vara en av de mest intressanta pusselbitarna för Vårdansvarskommittén att analysera vid ett förändrat huvudmannaskap för hälso- och sjukvården, skriver Peter Leander, chef för politik och kommunikation på Lif.
Förra veckan höll världshandelsorganisationen WTO sitt trettonde ministermöte, MC13. Där hanterades frågan om slopandet av patentskydd för covid-19-vaccin skulle utvidgas till att gälla fler covid-relaterade produkter.
I en gemensam debattartikel i SvD skriver Lif, IKEM och SwedenBio om att svenska satsningar på innovation riskerar att hämmas av ett europeiskt lagförslag.
Sveriges tillgång till högkvalificerad internationell arbetskraft ska stärkas genom vässade myndighetsinsatser, meddelar regeringen. Lif välkomnar initiativet. Rätt expertis är nödvändigt för life science-branschens fortsatta tillväxt.
På sällsynta dagen skriver Lifs vd Johan Färnstrand i Life-time om behovet av att förbättra livsvillkoren och behandlingsinsatserna för de minst 500 000 personer som lever med ett sällsynt hälsotillstånd i Sverige.
I ett inlägg i Dagens Samhälle framförde prissättningsmyndigheten TLV och Sveriges kommuner och regioner (SKR) att EU:s nya läkemedelslagstiftning ska innehålla ett obligatoriskt krav på jämförande kliniska studier för att ett nytt läkemedel ska godkännas. I en replik utvecklar Lifs vd Johan Färnstrand varför detta inte är rätt väg att gå.
Skottdagen den 29 februari är de sällsynta hälsotillståndens dag. Under de fyra år som gått sedan senast har mycket hänt. Bland annat har många nya läkemedel för behandling av sällsynta hälsotillstånd utvecklats.
Nya siffror från SCB visar att exporten av läkemedel fortsatte att öka kraftigt under förra året och slår nya rekord. Läkemedel står nu för 7,3 procent av Sveriges totala export.
Civilförsvaret ska återuppbyggas och privata aktörer spelar en viktig roll. På ett seminarium hos SNS delade Pär Malmberg från Utredningen om stärkt försörjningsberedskap med sig av insikter om hur näringslivets beredskap, inklusive lagerhållning av läkemedel, kan stärkas.
Förslaget till ny läkemedelslagstiftning innebär inte att EUs läkemedelsmyndighet EMA kommer att sänka kraven på medicinsk evidens när de bedömer nytta/risk-balansen för ett nytt läkemedel, enligt en analys.
Vetenskapsrådet ska få möjlighet att finansiera forskningsinfrastrukturer av nationellt intresse i upp till tio år istället för dagens sex. Med det hoppas regeringen kunna skapa den långsiktighet som Sveriges forskningsaktörer efterlyst, bland annat Lif. Särskilt infrastrukturen MAX IV är aktuell för längre finansiering enligt utbildningsminister Mats Persson.
Regeringens läkemedelsstrategi 2024–2026 fokuserar på utveckling, tillgänglighet och hantering av läkemedel. Den innehåller en välkommen prioritering av kliniska prövningar för att stärka utvecklingen av nya behandlingar, vilket maximerar nyttan av läkemedel och ger tillgång till bästa möjliga vård.
Förfalskade läkemedel utgör ett betydande globalt hot mot liv och hälsa. I Europa är systemet med e-verifikation en effektiv spärr mot falska läkemedel i de legala apotekssystemen. Men i kölvattnet av att vi handlar alltmer digitalt måste vi stärka kampen mot falska läkemedel, skriver Lifs vd Johan Färnstrand och e-VIS vd Kristina von Sydow i en debattartikel i Dagens Medicin tillsammans med övriga styrelsen för e-VIS.
Statskontoret har på uppdrag av regeringen analyserat Läkemedelsverkets ekonomiska situation, finansieringsmodell och avgiftsstruktur. Analysen visar att Läkemedelsverket fullgör sina uppgifter och har ett högt förtroende, men att regeringen bör ändra myndighetens finansieringsmodell.
En moderniserad och mer effektiv organisering av statliga forskningsfinansiärer som kan stödja innovation och samverkan mellan akademi och näringsliv skulle gynna Sverige som internationellt konkurrenskraftig forskningsnation, särskilt inom Life Science. Det skriver Lif i sitt remissvar till regeringens förslag om en omorganisation av systemet.
Socialstyrelsen ska förbättra tillgången på hälsodata för forskning. Detta genom kortare handläggningstider på beställningar från Sveriges hälsodataregister och högre kvalitet på leveranserna. För närvarande får forskare, myndigheter och läkemedelsföretag vänta upp till ett år – en flaskhals för forskning och utveckling.
Rapporten ”Framtidens bipacksedel” beskriver gällande regelverk och olika initiativ som pågår inom EU kring digitala bipacksedlar. Rapporten beskriver också de fördelar och utmaningar som finns för att främja utvecklingen av digitala bipacksedlar.
Regeringens beslut om att Folkhälsomyndigheten ska fortsätta med sin ersättningsgaranti för smala men medicinskt viktiga antibiotika är positivt. Modellen säkerställer tillgången till läkemedel som är centrala för att upprätthålla en effektiv hälso- och sjukvård i Sverige och motverka antibiotikaresistens.
Restanmälningarna av läkemedel ökade markant under 2023. Flera faktorer, som global oro och lågkonjunktur, påverkar situationen. Ökningen innebär dock inte nödvändigtvis en faktisk brist på läkemedel. Hotet om höga sanktionsavgifter kan ha bidragit till en överrapportering.
Sverige ska bygga en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården för att förbättra patientvården och främja medicinsk innovation. Satsningen involverar flera aktörer, bland annat den forskande läkemedelsbranschen. Regeringen har även tillsatt en utredning kring genomförande och anpassning till den kommande EU-förordningen EHDS.
Hur de nationella vaccinationsprogrammen och vacciner kan användas mer effektivt för att främja folkhälsan behöver ses över. En statlig utredning har gjort en översyn men deras förslag räcker inte hela vägen. Mer måste göras, menar Lif och lyfter bland annat att den vuxna befolkningen borde erbjudas vaccinering mot fler sjukdomar.
Den här veckan påbörjar EU:s allians för kritiska läkemedel sitt arbete, ett initiativ för att stärka tillverkningen av viktiga mediciner inom unionen och diversifiera internationella leveranskedjor. Målet är att öka Europas självförsörjning och säkerställa tillgången på kritiska läkemedel så att vi minskar vårt beroende av leverantörer i andra delar av världen.
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell strategi för sällsynta hälsotillstånd. Lif välkomnar att även Sverige nu tar fram en strategi för hur vården av personer med en sällsynt sjukdom kan förbättras.
Vi kommer att genomföra ett serverbyte måndag den 15 januari med start klockan 17. Övergången beräknas ta ett dygn.
Lif.se kommer att uppgraderas klockan 18.30 och arbetet beräknas vara klart inom en halvtimme.
Folk och försvars rikskonferens 2024 gav plats åt näringslivets och civilförsvarets betydelse för svensk säkerhet. Från Lif deltog vd Johan Färnstrand, som poängterar behovet av starka partnerskap för en hållbar försörjning av varor och tjänster.