X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Falska läkemedel globalt hälsohot

7 februari
Kristina von Sydow och Johan Färnstrand

Förfalskade läkemedel utgör ett betydande globalt hot mot liv och hälsa. I Europa är systemet med e-verifikation en effektiv spärr mot falska läkemedel i de legala apotekssystemen. Men i kölvattnet av att vi handlar alltmer digitalt måste vi stärka kampen mot falska läkemedel, skriver Lifs vd Johan Färnstrand och e-VIS vd Kristina von Sydow i en debattartikel i Dagens Medicin tillsammans med övriga styrelsen för e-VIS.

Det är i dagarna fem år sedan EU-förordningen om ökad säkerhet för läkemedel trädde i kraft. Sedan dess har varenda enskild läkemedelsförpackning i medlemsländerna försetts med en säkerhetsförsegling och en unik 2D-kod, som kontrolleras mot en europeisk databas när läkemedlet lämnas ut till patienten på apoteket.

Garant för säkra läkemedel

I debattartikeln konstateras att efter fem år med e-verifikationssystemet har systemet blivit just den garant för en trygg och säker läkemedelsförsörjning som var avsikten. I Sverige sker varje dag omkring en miljon transaktioner i systemet vid de över 1 500 platser som är uppkopplade. Hittills har inga förfalskade läkemedel upptäckts i den svenska läkemedelsförsörjningen, även om aktörerna under förra året utredde omkring 1 000 förpackningar som av olika anledningar orsakat varningar eller larm i systemet.

I Sverige köper alltfler sina läkemedel och andra apoteksvaror på internet från de etablerade apotekskedjorna. Omkring en femtedel av alla läkemedel expedieras i dag via näthandel. Den andelen kommer säkerligen att öka i takt med våra förändrade köpvanor. Det bidrar till ökad tillgänglighet till läkemedel på ett säkert sätt. Samtidigt behöver kunskapen om riskerna med att köpa läkemedel online utan recept från icke godkända apotek öka i Sverige.

En nationell upplysningskampanj

I debattartikeln uppmanas regeringen att:

  • Ta initiativ till en fördjupad kartläggning av hur omfattande det är att svenskar köper läkemedel utanför den legala handeln.
  • Ett helhetsgrepp där läkemedelsmyndigheter, branschens aktörer, tull och polis kan samverka kring relevanta motåtgärder mot falska läkemedel.
  • Anslå medel till en nationell upplysningskampanj som når ut brett till alla svenskar kring de stora hälsoriskerna med att köpa medicin utan recept, och risken att få falska hälsofarliga läkemedel.

 

Läs debattartikeln i Dagens Medicin