X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Dags att nominera till Athenapriset

21 april 2023
Athenaprisvinnare 2022

Nu är nomineringen för Athenapriset 2023 öppen. Vem tar hem det prestigefyllda priset i år? Det instiftades med visionen att förbättra hälsa och livsvillkor för människor genom att stimulera forskning och innovationer i samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv.

Athenapriset instiftades 2008 med visionen att förbättra hälsa och livsvillkor för människor genom att stimulera forskning och innovationer i samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv. Priset har fått sitt namn från vishetens grekiska gudinna Athena som var modig, strategisk och innovativ – egenskaper som också finns hos skickliga forskare. Bakom Athenapriset står Dagens Medicin, Lif, Vetenskapsrådet och Vinnova. Pristagarna, som utses av en jury, får ett forskningsstipendium på 100 000 kronor.

– För att vinna ska forskningen ha hög vetenskaplig kvalitet, innovationshöjd och ha visat medicinsk nytta, men framför allt ha tillkommit genom samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv, säger juryns ordförande Anders Brinne, områdeschef för precisionsmedicin, på Vinnova.

Förra årets pristagare var Stratipath, en lösning för AI-baserad precisionsmedicinsk bildanalys för riskindelning av bröstcancerpatienter. Bakom Stratipath står forskare och kliniker vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet, företaget Stratipath samt Medtech Labs, som är ett samarbete mellan Region Stockholm, KTH och Karolinska institutet.

Sedan prisutdelningen i höstas har Stratipaths verktyg börjat användas alltmer inom rutinsjukvården, berättar Johan Hartman, professor i tumörpatologi vid Karolinska institutet och patolog vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Flera svenska sjukhus använder nu vår produkt som beslutsstöd för bröstcancerdiagnostik och flera kliniker står faktiskt på kö, berättar han.

Vad har Athenapriset betytt för Stratipath? 

– Athenapriset gav oss mycket uppmärksamhet och ett erkännande att det vi åstadkommer är viktigt för sjukvården.

Sista nomineringsdag för Athenapriset är den 29 maj. Både nomineringar av andras och egna projekt är välkomna. Nomineringen sker i två steg, i det första steget behövs bara en kortfattad motivering. I nästa steg gör juryn ett urval av de mest intressanta bidragen som få göra en mer utförlig beskrivning.

Mer information om Athenapriset och länk till nomineringsformulär finns på dagensmedicin.se/athenapriset2023. Där hittar du också en lista på alla tidigare pristagare. 

Årets jury

Ny ledamot i Athenaprisjuryn är i år Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län. Hon har en lång politisk karriär bakom sig och har bland annat varit minister för forskning och högre utbildning samt landstingsråd i Stockholms läns landsting. Övriga ledamöter i juryn är Anders Brinne, ordförande, områdeschef för precisionshälsa vid Vinnova, Nina Rehnqvist, grundare av Athenapriset, Jonas Oldgren, huvudsekreterare för klinisk forskning, Vetenskapsrådet, Anna Linnér, medicinsk direktör för läkemedelsföretaget GSK samt Lisa Blohm, chefredaktör för Dagens Medicin.