X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Dags att nominera till Guldpillret 2023

31 januari 2023
Guldpillervinnare 2022

Nu är det hög tid börja formulera sin nominering till Guldpillret 2023. Vinnaren får en prissumma på 100 000 kronor. Guldpillret, som i år fyller 14 år, har instiftats av Läkemedelsförsäkringen och delas ut i samarbete med Dagens Medicin. 

– Det finns stor förbättringspotential i användningen av läkemedel. Problemet med brister i läkemedelsanvändning är större än vi tror och skapar definitivt både lidande och onödiga kostnader, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen och ordförande i Guldpillerjuryn.

Många aktörer i involverade när det handlar om läkemedel – sjukvården, äldreomsorgen, apoteken, läkemedelsindustrin, forskningsvärlden och ett flertal myndigheter. Alla är välkomna att nominera till Guldpillret, och det går både att nominera sig själv och tipsa om andras insatser. I år är det enklare än någonsin att nominera.  I ett första steg behövs endast en kortfattad beskrivning av arbetet. Därefter gör juryn för Guldpillret ett urval av bidrag som inbjuds att inkomma med en detaljerad beskrivning av sitt arbete för vidare granskning av juryn.

Många olika typer av insatser har belönats med Guldpillret genom åren. Bland vinnarna finns verksamhetsnära projekt som Hälsocentralen Norrlidens arbete för att minska förskrivningen av sömnmedel och Tiohundras modell för att kvalitetssäkra läkemedel i hemsjukvården. Juryn har även belönat nationella storskaliga projekt, som förra årets vinnare – Genomic Medicine Sweden Barncancer som involverar de barnonkologiska klinikerna vid samtliga universitetssjukhus. De fick Guldpillret för sitt arbete för att kunna erbjuda alla barn som insjuknar i cancer analys av sina gener. Det ger fler patienter en säkrare, snabbare och mer detaljerad diagnos och tillgång till riktad behandling.

Varför ska man nominera sig till Guldpillret och vad bör man ha gjort för att vinna? 

– Antingen har man själv initierat ett arbete, eller så känner man någon eller några andra som drivit projekt som på olika sätt begränsat läkemedelsskador. För att vinna ska arbetet eller projektet ha en viss innovativ höjd, ha visat på bevisad nytta och vara möjligt att skala upp, säger juryns ordförande Robert Ström.

Här är de områden som kan belönas:

  • Nya arbetssätt och metoder som förbättrar kvaliteten och säkerheten i läkemedelsanvändningen och leder till ökad patientsäkerhet.
  • Tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos personal och patienter och minskar risken för felaktig läkemedelsanvändning.
  • Forskning som bidrar till en förbättrad läkemedelsanvändning.

I sin bedömning tittar juryn på innovationshöjd, om arbetet har gett resultat i form av bättre kvalitet och nytta för patienterna, samt hur skalbart projektet är.

Nominera till Guldpillret 2023

Läkemedelsskador orsakar onödiga kostnader, kräver vårdresurser och kan innebära stort lidande för de patienter som drabbas. Felaktig användning av läkemedel är ett stort och angeläget patientsäkerhetsproblem som berör alla delar av hälso- och sjukvården. Nu startar nomineringstiden för Guldpillret 2023. Har ni hittat ett sätt att förbättra läkemedelsanvändningen?

Gå in på dagensmedicin.se/guldpillret2023 och berätta hur ni har arbetat och vilka resultat ni har uppnått. Alla som arbetar i hälso- och sjukvården, apotekssektorn, läkemedelsindustrin eller andra delar av life science-området kan vara med och nominera bidrag.

Sista nomineringsdag: 12 maj

Direktlänk till nomineringsformulär

Årets jury

Här är de åtta personer som ska utse årets vinnare av Guldpillret:

Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen (juryordförande)

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Torkel Gren, ordförande Apotekarsocieteten

Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Synnöve Lindemalm, klinisk farmakolog och barnläkare, Astrid Lindgrens barn- och ungdomssjukhus, Karolinska universitetssjukhuset samt tidigare vinnare av Guldpillret (2010).

Malin Parkler, vd Pfizer, ordförande i Lif

Lisa Blohm, chefredaktör Dagens Medicin

 

Läs mer om Guldpillret

Direktlänk till nomineringsformulär

Här är alla tidigare åren vinnare av Guldpillret