X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Är covid-19-pandemin dödsstöten för svensk klinisk cancerforskning?

17 juni 2020 kl. 15.00-16.00
Direktsänt webbinarium med live-chat
Anordnas av: RCC

Covid-19-pandemin riskerar att leda till att övrig forskning inom cancervården prioriteras ned under lång tid. Samtidigt har det länge funnits ett behov av att öka den kliniska forskningen. Webbinariet ska belysa hur pandemin påverkat forskningen i cancervården, vilka utmaningar det fört med sig och vilka motåtgärder vi kan se och understödja.

Situationen för den kliniska forskningen inom cancervården har på senare år varit bekymmersam. Antalet studier har minskat och läkemedelsindustrin har i ökande grad förlagt sina prövningar i andra länder. Olika motåtgärder har föreslagits och i viss mån provats, men något tydligt trendbrott har vi ännu inte sett.

Covid-19-pandemin har gjort ont värre. Nu kommer rapporter om att ännu färre patienter inkluderas i studier. Nya läkemedel kan därmed bli försenade och patienterna kan gå miste om potentiellt livräddande läkemedelsbehandlingar, ofta i ett sent sjukdomsförlopp. Det finns faktiskt de som menar att pandemin kan bli dödsstöten för svensk klinisk cancerforskning.

Utifrån en lägesbeskrivning från några håll i landet ska webbinariet belysa och diskutera hur svårigheter och utmaningar ser ut och hur vi kan tackla dem på både kort och lång sikt.

Se sändningen

Är covid-19-pandemin dödsstöten för svensk klinisk cancerforskning?

Webbinariet direktsänds med livechat men kan även ses i efterhand. Du som ser direktsändningen kan aktivt bidra med frågor och synpunkter i chatten.

Förbered anslutning i god tid innan sändningen. Har du problem att ansluta och få igång sändningen – se information längst ner på sidan.

Målgrupper

Webbinariet vänder sig i första hand till kliniskt verksamma läkare och sjuksköterskor i cancervården med intresse för forskningsfrågor, patienter, närstående och deras företrädare, läkemedelsindustrin samt hälso- och sjukvårdsledningar.

Medverkande

  • Ana Carnerio, ansvarig för onkologens kliniska prövningsenhet vid Skånes universitetssjukhus
  • Jonas Wikman, LIF (expert läkemedel och vacciner)
  • Jeffrey Yacknin, Centrum för kliniska cancerstudier, KS (medicinskt ansvarig)
  • Johanna Vernersson, Centrum för kliniska cancerstudier, KS (enhetschef) och cancerstudier i Sverige
  • Ulla Olsson Strömberg, chef för prövningsenheten, Akademiska sjukhuset i Uppsala

Programmets huvudpunkter

Hur ser det ut, hur är forskningsläget i cancervården runt om i landet?
Vilka effekter ser vi dels i verksamheterna dels inom industrin?

Vad kan vi göra för att lindra de negativa effekterna och klara utmaningarna?

Vad kan vi ta med oss från den här perioden för att stärka svensk cancerforskning på lång sikt?

Anslut till sändningen

Använd webbläsarna Google Chrome eller Safari. Internet Explorer och Edge fungerar inte bra för webbsändning. Om du klickat på länken ovan och hamnat i någon av de webbläsarna, kopiera länken i url-fältet och klistra in den i motsvarande fält i Chrome eller Safari.

Tryck på play-pilen i spelarfönstret för att starta sändningen. Om den inte startar – prova att ladda om hela sidan. 

Inget ljud? Ställ musmarkören (eller klicka) på spelarfönstret så att verktygsraden dyker upp längst ner i spelaren. Kontrollera att ljudet är påslaget och uppskruvat till lagom nivå. Om du inte hör ändå, kontrollera ljudinställningen på din enhet.  

Chatten hittar du under spelarfönstret. Scrolla ner på sidan tills du ser den. Registrera dig gärna i den så att du är förberedd om du vill fråga eller ge synpunkter.