X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Långsam introduktion av nya läkemedel - vems ansvar?

30 juni 2015 kl. 10.15-11.00
Hälsodalen "Fysiken", S:t Hans Café, S:t Hans plan 2
Anordnas av: LIF

LIF i Almedalen: Den ojämlika svenska vården är ett erkänt problemområde, och knappast någon ifrågasätter att användningen av nya läkemedel kan förbättras såväl vad gäller snabbhet i införande som jämlikare tillgång mellan olika patientgrupper.

Därför är det positivt att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och den statliga myndigheten Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) ökat sitt samarbete för att säkerställa att nya läkemedel kommer till användning - utan fördröjning och på ett likvärdigt sätt över hela landet. Men hur har det gått? Räcker dessa insatser och vem ska betala notan?

Det Life Science-sektorn producerar måste i slutändan nå patienterna för att Sverige ska uppnå en vård i världsklass, och makten i den frågan har landstingspolitikerna. Eller är lösningen att staten tar ett ökat ansvar för finansering av nya läkemedel? Är det ett rimligt krav att landstingen ska ha använt nya läkemedel innan statsbidraget betalas ut?