Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.
Clinical Trials Day 2022 – Virtuella kliniska prövningar
Clinical Trials Day 2022 – Virtuella kliniska prövningar
Världen över firas Clinical Trials Day 20 maj. Det görs för att uppmärksamma behovet av forskning för att få fram nya läkemedel och vacciner men också för att lyfta hur hälso- och sjukvårdens och företagens medarbetare bidrar och tar ansvar för framtidens hälso- och sjukvård genom att bedriva klinisk forskning.
Lifs tema för Clinical Trials Day 2022 är ”Virtuella kliniska prövningar”. Det är en beståndsdel i det som kallas decentraliserade kliniska prövningar där ny teknik möjliggör nya och mer effektiva studieupplägg för dagens läkemedelsforskning.
Värdet av att kunna delta i en klinisk läkemedelsprövning är väl dokumenterat. Patienter, även s.k. forskningspersoner, kan få tillgång till nya innovativa behandlingar samtidigt som man bidrar till att föra forskningen framåt. Läkemedelsprövningarna bidrar också till att hälso- och sjukvårdspersonalen får uppdaterad kunskap om det senaste inom området i fråga. Tack vare ny teknik kan jämlikheten nu öka genom att möjliggöra enklare deltagande för alla patienter oavsett var i landet de bor – i så kallade decentraliserade kliniska prövningar.
Fler kan delta
Många av de delar som ingår i kliniska läkemedelsprövningar kan idag genomföras med hjälp av digitala lösningar. Det har flera fördelar, fler patienter kan få möjlighet att delta i kliniska läkemedelsprövningar oavsett var de bor, men det ökar också effektiviteten och kan bidra till höjd datakvalitet. Patientrekrytering via sociala medier och appar bidrar också till att större patientgrupper kan inkluderas snabbare och att kostnaderna för läkemedelsutveckling kan minska.
Ny teknik är möjliggörare
Pandemin har på ett tydligt sätt visat på behovet av att använda ny teknik och nya arbetssätt för att kunna bedriva klinisk forskning där patienten inte behöver besöka hälso- och sjukvården - om det inte är nödvändigt av medicinska skäl.
Besök på kliniken kan i många fall ersättas av fjärrkonsultation via video eller telefon, eller genom hembesök av mobil sjukvårdspersonal. Patienter/forskningspersoner kan få prövningsläkemedel och testkit hemskickade och lära sig använda dem genom videoinstruktioner eller fjärrkonsultation. Data kan sedan laddas upp via digitala verktyg och mobilenheter. Exempel på decentraliserade moment som har godkänts av Läkemedelsverket är:
Elektroniskt samtycke på distans
Hemprovtagning som patienten själv administrerar
Distansbesök inom ramen för prövningen
Medicinteknisk lösning för att fånga symptom på eventuell biverkning
Distribution av prövningsläkemedel
Svenska Läkemedelsverket ligger i framkant vad gäller decentraliserade studier, komplexa studiedesigner och nya typer av avancerade behandlingar/precisionsmedicin och erbjuder stöd och rådgivning till företag som vill genomföra decentraliserade kliniska prövningar. AstraZeneca, Novartis och BMS är företag som deltagit i Läkemedelsverkets pilot för att utveckla en svensk modell och Roche har just nu en ansökan med virtuella anslag på gång. Läs mer om vad företagen ser för fördelar och utmaningar kopplade till ett mer decentraliserat arbetssätt.
Historien bakom Clinical Trials Day
Clinical Trials Day firas världen över för att uppmärksamma dagen då den engelske kirurgen James Lind startade det som ofta anses vara den första randomiserade kliniska prövningen. Studien genomfördes ombord på ett av marinens fartyg med start den 20 maj 1747. Sjömännen som var hårt drabbade av skörbjugg delades in i grupper som fick testa olika kurer och de som tilldelade citrusfrukter upplevde "the most sudden and good visible effects", enligt Linds rapport.
Information till dig som funderar på att delta i en klinisk läkemedelsprövning
Den här broschyren vänder sig till dig som är patient, anhörig eller vän, och som är intresserad av att få veta mer om kliniska läkemedelsprövningar i Sverige. Här får du reda på vilka som är ansvariga för kliniska läkemedelsprövningar, vad en klinisk läkemedelsprövning innebär, vem som kan delta och vilka möjligheter och risker som finns för den som genomgår behandling i en klinisk läkemedelsprövning