Bakgrund
Pfizer AB (Pfizer) marknadsför bland annat läkemedlen Paxlovid, Eliquis, Xeljanz, Talzenna, Ibrance, Vydura och Vyndaqel. IGN har på webbsidan pfizerpro.se uppmärksammat möjlighet att boka möten för dessa läkemedel.
Excerpt: Aktualiserad artikel i ärendet: artikel 17 (kapitel 1, avdelning 1), Läkemedelsbranschens etiska regelverk (LER).
Anmärkning
På sidan pfizerpro.se kan man klicka på ”Boka webbmöte med oss” och kommer då till en sida för webbbokning för följande läkemedel: Paxlovid, Eliquis, Xeljans, Talzenna, Ibrance, Vydura och Vyndaqel.
På webbokningssidan sidan finns produktlogotyper för respektive läkemedel samt en länk för Produktinformation och en länk för ”Boka webbmöte med…” för respektive läkemedel. Oavsett om man klickar på ”Produktinformation” eller på ”Boka webbmöte med…” så kommer man till en sida där man kan boka in ett möte för respektive läkemedel. Minimiinformation för de aktuella läkemedlen saknas på såväl sidan ”Boka webbmöte med oss” som på själva bokningssidan som man hamnar på via länkar för respektive produkt. Sidorna kan därför strida mot artikel 17 LER (kapitel 1, avdelning 1).
Svaromål
I sitt svaromål skriver Pfizer följande:
Pfizer har på webbplatsen pfizerpro.se, som är riktad mot hälso-och sjukvårdspersonal, undersidan ”Boka ett webbmöte med oss”, som ligger under menyvalet ”Våra tjänster”, URL: https://www.pfizerpro.se/vara-tjanster/boka-webbmote-med-oss,. Denna sida återfinns, likt Pfizers samlingssida för alla läkemedel (menyval ”Läkemedel”), under huvudmenyn som ligger synlig högst upp på alla sidor och dess undersidor. Ett klick på ett läkemedelsnamn (under menyval ”Läkemedel”) tar besökaren till produktinformation om läkemedlet i fråga, med tillhörande minimiinformation under rubriken ”kort produktresumé” (se bilaga 2). Undersidan ”Boka ett webbmöte med oss” är en uppsamlingsplats för mötesbokning för flertalet läkemedel som kan identifieras med produktlogotyper och är ett komplement till redan utsända bokningsbrev. Undersidan ”Boka ett webbmöte med oss” innehåller ingen produktinformation eller några produktpåståenden. Vid en knapptryckning på vardera av produktlogotyperna tas användaren vidare till ett bokningsverktyg där man kan boka in ett möte med en terapiområdesspecialist för respektive produkt. Bokningsverktyget innehåller likaså inga produktpåståenden eller information om produkterna utöver dess generiska benämningar. På sidan för bokningsverktyget finns även tydlig information om att varje inbokat möte har ett bokningsbrev som ligger till grund för mötet som är utskickat via post till berörda medarbetare och ansvarig huvudman. Det finns även en länk URL: https://www.pfizerpro.se/bokningsbrev, till sidan där dessa bokningsbrev innehållande tillhörande minimiinformation kan återfinnas, i enlighet med artikel 17 LER (kapitel 1, avdelning 1).
Pfizers syfte med att tillhandahålla undersidan ”Boka ett webbmöte med oss” är att erbjuda ett verktyg för digital mötesbokning som ska ses som ett komplement till utsända bokningsbrev. ”Boka ett webbmöte med oss” utgör tillsammans med alla undersidor på sajten Pfizerpro.se en gemensam enhet för information till hälso-och sjukvårdspersonal där minimiinformation för varje enskilt läkemedel finns ”ett knapptryck bort”. Att undersidan ”Boka ett webbmöte med oss” innehåller produktlogotyper anser Pfizer inte ska utgöra ett krav för att minimiinformation gällande de läkemedel som nämns med produktlogotyper måste återfinnas på samma undersida. Kravet enligt LER att tillhandahålla minimiinformation baseras enligt gällande praxis på en helhetsbedömning ifall syftet med informationen anses vara kommersiell. I ärende NBL 1094/21 anger NBL att en framställning anses utgöra kommersiell information först om den har både ett kommersiellt syfte och avser rent kommersiella förhållanden. Huruvida informationen är kommersiell får i praktiken avgöras utifrån en samlad bedömning av alla omständigheter i det enskilda fallet. I ärende NBL 1117/22 konstateras likaså att det är en samlad bedömning av alla omständigheter som utgör ifall en information är att bedöma som kommersiell eller icke-kommersiell. Vidare konstaterar NBL att minimiinformation endast krävs i fråga om marknadsföringsmaterial. Då de av IGN anmärkta sidorna inte innehåller någon produktinformation eller produktpåståenden eller annan information av kommersiellt syfte och därmed vid en samlad bedömning inte bör anses utgöra något marknadsföringsmaterial, anser Pfizer att de aktuella sidorna inte kräver minimiinformation endast på grund av att det återfinns produktloggor. Sajten Pfizerpro.se innehåller dessutom minimiinformation i form av ”kort produktresumé” på närliggande sidor till de av IGN anmärkta sidorna, där det förekommer produktinformation och produktpåståenden, utöver produktlogotyper.
Vi anser därför inte de sidor som varit föremål för anmärkningen strida mot artikel 17 LER (kapitel 1, avdelning 1).
Pfizer har efter mottagande av anmärkningen på sidan https://www.pfizerpro.se/vara-tjanster/boka-webbmote-med-oss tagit bort produktlogotyperna för respektive läkemedel (se bilaga 4) i väntan på IGN:s bedömning i ärendet.
IGNs bedömning och beslut
Pfizer bestrider i sitt svaromål anmärkningen och anser att om en sida innehåller produktlogotyper så behöver inte minimiinformation finnas på samma sida. Man anser vidare att en helhetsbedömning av huruvida informationen är kommersiell behövs för att avgöra om minimiinformation krävs i samband med produktlogotyp.
IGN anser som framhållits i flera tidigare ärenden, se till exempel IGN166, att ett läkemedels logotyp i sig utgör marknadsföring av läkemedlet och att användande av logotyp därför kräver minimiinformation enligt artikel 17. Denna praxis har stöd i LER där det i artikel 23 skrivs:
Underrättelse om muntlig information skall vara utformad så att det omedelbart framgår dels att fråga är om avisering av en informationsåtgärd, dels vad informationen är avsedd att omfatta. Om underrättelsen förses med produktlogotyp eller annan grafisk utformning som förknippas med varumärket, skall den också förses med minimiinformation enligt artikel 17. I övriga fall är det tillåtet att underrättelsen innehåller sådan minimiinformation.
I detta fall fanns ingen minimiinformation på sidan med logotyper och inte heller på någon av de sidor som länkades till från denna sida.
IGN bedömer, med hänvisning till ovan sagda, att sidan inte uppfyller kraven i artikel 17, LER (kapitel 1, avdelning 1).
Avsteget bedöms vara en överträdelse av normalgraden, dock av mer formellt slag, och därför bestäms avgiften till 55 000 kr. Fakturering sker från LIF Service AB.
Pfizer uppmanas att framdeles vid utformningen av sin läkemedelsinformation beakta vad IGN här har anfört.
Detta yttrande har avgivits av ordförande Anders Öhlén, ledamöterna Björn Isaksson och Margareta Olsson Birgersson. I ärendets beredning har också medverkat suppleanterna Annika Ohlsson och Hans Siltberg.
På informationsgranskningsnämndens vägnar
Anders Öhlén