X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Bakgrund

AGB-Pharma AB (AGB) marknadsför Melatonin och IGN har uppmärksammat en bannerannons för detta läkemedel i nätutgåvan av Dagens Medicin.

Melatonin AGB är indicerat för:

  • Korttidsbehandling av jetlag hos vuxna.
  • Insomni hos barn och ungdomar 6-17 år med ADHD där sömnhygienåtgärder har varit otillräckliga.

 

 Excerpt: Aktualiserad artikel i ärendet: artikel 19 (kapitel 1, avdelning 1), Läkemedelsbranschens Etiska Regelverk (LER).
 

Anmärkning

IGN har 2021-07-06 uppmärksammat en bannerannons för Melatonin AGB i Dagens Medicin. I annonsen visas minimitexten under så kort tid att den blir mycket svår att läsa. IGN har noterat att annonsen är klickbar och att klick leder vidare till Fass, dock finns ingen upplysning om detta i annonsen.

 

Enligt artikel 19 LER (kapitel 1, avdelning 1) ska minimitexten vara lätt läsbar och annonsen synes därför strida mot artikel 19.

Svaromål

I sitt svaromål skriver AGB:

IGN har uppmärksammat en bannerannons för Melatonin AGB i Dagens Medicin och påpekar att minimitexten visas under så kort tid att den bli mycket svår att läsa och synes därför strida mot artikel 19 LER (kapitel 1, avdelning 1).

AGB Pharma instämmer i att den aktuella bannern har en kort visningstid av minimitext och är därför svår att läsa. På Lifs hemsida kan man under avdelningen frågor och svar läsa att om man från en banner kan klicka sig vidare till en webbsida som ger motsvarande minimiinformation så måste minimiinformationen inte finnas med i själva bannern. Vidare skrivs att det bör finnas en tydlig uppmaning att klicka sig vidare för att få mer information.

AGB Pharma hade således kunnat utelämna minimiinformationen och ersätta detta med en uppmaning om att klicka sig vidare för information om läkemedlet. Den lösningen är dock problematisk eftersom Läkemedelsverket har meddelat att man inte instämmer i NBLs bedömning med hänvisning till praxis i Marknadsdomstolen och menar att en banner ska innehålla minimiinformation.

AGB Pharma har i sin utformning av aktuell bannerannons haft som ambition att följa både LER och Läkemedelsverkets bedömning.

Då aktuell bannerannons innehöll både minimitext och via ett klick länkar direkt till produktens sida på fass.se utelämnades av utrymmesskäl informationen om att klicka sig vidare som enligt NBL tydligt bör finnas med om minimitexten utelämnas.

AGB Pharma kommer att upphöra med aktuell banner och i framtida bannerannonsering förlänga visningstiden för minimitexten alt. behålla en kortare visningstid och infoga information om att klicka för mer info. Tyvärr är det inte i dagsläget möjligt för oss att använda den pragmatiska lösning NBL bedömt som rimlig att helt utelämna minimitext med hänvisning till att klicka vidare utan att bryta mot Läkemedelsverkets bedömning.

 

IGNs bedömning och beslut

Enligt artikel 19 ska produktresumé som återges i läkemedelsinformation vara lätt läsbar. Som refereras till i svaromålet så står under Frågor och svar på LIFs hemsida följande som svar på frågan om man måste ha minimiinformation på en banner:

Om man från en banner kan klicka sig in direkt till en webbsida som ger information motsvarande minimiinformationen så måste minimiinformationen inte finnas med i själva bannern. Då kan bannern och webbsidan tillsammans ses som en reklamenhet. Det bör dock finnas en tydlig uppmaning att man ska klicka sig vidare för att få mer information om läkemedlet, och läkemedelsföretagets namn ska framgå. Det måste också tydligt framgå att det rör sig om information om ett läkemedel. 

Läkemedelsverket har dock meddelat att man inte instämmer i NBLs bedömning. Läkemedelsverkets hållning är att varje reklamenhet skall bedömas sedd var för sig, vilket man hänvisar till praxis i Marknadsdomstolen, vilket alltså innebär att de anser att miniinfo ska vara med på bannern.

AGB har i detta fall valt ha med minimiinformationen på bannern. Dock visas den under så kort tid att texten blir närmast omöjlig att tillgodogöra sig. Man har även valt att utforma annonsen så att ett klick leder till produktens sida på Fass.se, men lämnar ingen tydlig uppmaning att klicka sig vidare. Om minimiinformationen på bannern visats under tillräckligt lång tid så att texten blivit lätt läsbar, alternativt om bannern innehållit en tydlig uppmaning att klicka sig vidare för att ta del av minimiinformation så hade bannern enligt IGN uppfyllt kraven i LER. Dock har man för denna bannerannons inte valt något av dessa sätt att uppfylla kraven.

IGN bedömer således, med hänvisning till ovan sagda, annonsen vara i strid med artikel 19 LER (kapitel 1, avdelning 1).

Avsteget bedöms vara en överträdelse av normalgraden, vilket leder till en IGN-avgift på 110 000 kr. Enligt stadgarna ska IGN-avgiften halveras om företag har under 40 mkr i årsomsättning och därför bestäms avgiften till 55 000 kr. Fakturering sker från LIF Service AB.

AGB uppmanas att framdeles vid utformningen av sin läkemedelsinformation beakta vad IGN här har anfört.

Detta yttrande har avgivits av ordförande Jonas Duborn, ledamöterna Anders Öhlén och Björn Isaksson. I ärendets beredning har också medverkat suppleanterna Margareta Olsson Birgersson och Göran Wennersten.

 

Yttrandet är enhälligt.

 

 På informationsgranskningsnämndens vägnar

 

Jonas Duborn

Anders Öhlén

 

Bilaga: Film annons