Bakgrund
Pfizer Innovations AB och Pfizer (Pfizer) marknadsför ett flertal läkemedel i Sverige och tillhandahåller en internetsida för vårdpersonal, Pfizerpro:
https://www.pfizerpro.se/front-page
På startsidan står: Pfizerpro har som mål att bidra med insikter och information om behandling och läkemedel, för att stödja hälso- och sjukvårdspersonal.
Excerpt: Aktualiserad artikel i ärendet: artikel 17 (kapitel 1, avdelning 1), Läkemedelsbranschens Etiska Regelverk (LER).
Anmärkning
På internetsidan pfizerpro.se, avsedd för hälso- och sjukvårdspersonal, finns huvudrubrikerna:
- Läkemedel
- Behandlingsområden
- Våra tjänster
- Pfizer Play
- Beställ material
Under Läkemedel kan man, efter att ha bekräftat att man tillhör kategorin hälso- och sjukvårdspersonal, komma vidare genom att klicka på respektive produktnamn. Den enskilda läkemedelssidan innehåller fördjupad information om läkemedlet ifråga. Minimiinformation tillhandhålls i vissa fall på huvudsidan för läkemedlet, i andra fall via en länk till ”Kort produktresumé”. Bägge sätten att visa minimiinformation är enligt IGN godtagbara för en läkemedelsinformationssida.
Under ”Behandlingsområden” finns typiskt en kort beskrivning av behandlingsområden med textlänkar till relaterade läkemedel till höger och under rubriken ”Utforska mer” finns länkar till t. ex utbildningar, kongressrapporter och nyhetsbrev.
Sidan avslutas med ytterligare en rubrik ”Relaterade läkemedel” och under denna finns länkar till de enskilda läkemedlen, nu utformade som produktlogotyper. Som exempel bifogas en skärmavbild av sidan för Ankolyserande spondylit.
Enligt IGN utgör ett läkemedels logotyp i sig marknadsföring av läkemedlet och användande av logotyp kräver därför minimiinformation enligt artikel 17 LER (kapitel 1, avdelning 1). Sådan minimiinformation saknas på sidorna under ”Behandlingsområden” trots läkemedelslogotyper.
Svaromål
I sitt svaromål skriver Pfizer följande:
Pfizer har tagit del av ”Anmärkning från IGN, initiativärende” avseende logotyp på websidan www.pfizerpro.se. IGN anmärker på att det saknas minimiinformation på sidorna under ”Behandlingsområden” trots att läkemedelslogotyp används, vilket strider mot artikel 17 LER (kapitel 1, avdelning 1).
Pfizer har inte avsiktligt undvikit att inkludera minimiinformation på dessa sidor, minimiinformation återfinns när man klickar sig vidare på logotyperna och därvid ansåg vi ej att detta föranleder att minimitext krävs på just den sidan (samma reklamenhet). Vi ansåg det tillbörligt att vid klick på logotyp länkas man till Läkemedelssidorna där ”kort produktresume” eller länk till Fass.se finns tillgängliga.
Nu har vi dock förstått från IGN att läkemedlens logotyp i sig utgör marknadsföring av läkemedel. Vi avser därmed att följa IGNs rekommendation och ändra läkemedlens logotyper till enbart textlänkar, vilket, enligt vad IGN skriver i sin anmärkning, är godtagbart och uppfyller kraven enligt artikel 17.
IGNs bedömning och beslut
Pfizer har i sitt svaromål accepterat anmärkningen.
Enligt IGN utgör ett läkemedels logotyp i sig marknadsföring av läkemedel och användande av logotyp kräver därför minimiinformation enligt artikel 17 LER (kapitel 1, avdelning 1). IGN finner att sådan minimiinformation saknas på internetsidan pfizerpro.se under ”Behandlingsområden” trots närvaro av läkemedelslogotyper för relaterade läkemedel.
IGN finner med hänvisning till ovan sagda att den aktuella webbplatsen inte uppfyller kraven i artikel 17 LER (kapitel 1, avdelning 1).
Avsteget bedöms vara en överträdelse av normalgraden, dock av mer formellt slag, och därför bestäms avgiften till 55 000 kr. Fakturering sker från LIF Service AB.
Pfizer uppmanas att framdeles vid utformningen av sin läkemedelsinformation beakta vad IGN här har anfört.
Detta yttrande har avgivits av ordförande Jonas Duborn och ledamöterna Anders Öhlén och Björn Isaksson. I ärendets beredning har också medverkat suppleanten Göran Wennersten.
Yttrandet är enhälligt.
På informationsgranskningsnämndens vägnar
Jonas Duborn
Anders Öhlén
Bilaga: Skärmavbild Pfizerpro