Bakgrund
Shíre marknadsför läkemedlet HyQvia, infusionsvätska, och har som pliktexemplar tillsänt IGN en produktbroschyr.
HyQvia är indicerat som substitutionsterapi till vuxna, barn och ungdomar (0-18 år) vid:
- Primära immunbristsyndrom med nedsatt antikroppsproduktion (se avsnitt Varningar och försiktighet). Hypogammaglobulinemi och återkommande bakteriella infektioner hos patienter med kronisk lymfatisk leukemi (KLL) hos vilka profylaktisk antibiotikabehandling har misslyckats eller är kontraindicerade
- Hypogammaglobulinemi och återkommande bakteriella infektioner hos patienter med multipelt myelom (MM)
- Hypogammaglobulinemi och återkommande bakteriella infektioner hos patienter före och efter allogen hematopoetisk stamcellstransplantation (HSCT).
ATC kod: J06BA
Excerpt: Aktualiserad artikel i ärendet: Artikel 2 (Kap 1, Avd 1) Läkemedelsbranschens etiska regelverk (LER).
Anmärkning
I en produktbroschyr för HyQvia som tillställts IGN som pliktexemplar återfinns bland annat en tabell med rubriken ”Färre systemiska biverkningar per infusion jämfört med IVIG-behandling”. Tabellen därunder visar frekvens per infusion av biverkningar såsom huvudvärk och trötthet m.m. av IVIG och HyQvia.
Enligt artikel 2 LER så utgör fastställd produktresumé den sakliga utgångspunkten för information om läkemedlet. IGN kan inte finna stöd i fastställd produktresumé för ”Färre systemiska biverkningar per infusion jämfört med IVIG-behandling” eller den frekvens av biverkningar som uppges i tabellen.
Produktbroschyren strider därför enligt IGN mot artikel 2.
Svaromål
Shire Sweden AB (”Shire”) bestrider anmälan.
Shire vill inledningsvis framhåll att NBL i ett nyligen avgjort ärende har förtydligat att det av “artikel 2 i LER framgår att produktresumén utgör den sakliga utgångspunkten för information om läkemedlet. Detta innebär bland annat att sådana påståenden är tillåtna som kompletterar uppgifterna i produktresumén på så sätt att de bekräftar eller preciserar (och är förenliga med dem) dem” (NBL 1045/17).
Shire´s bestämda uppfattning är att de uppgifter som IGN lyfter fram i föreliggande ärende just kompletterar uppgifterna i HyQvia´s produktresumé på så sätt att de bekräftar eller preciserar (och är förenliga med) dem. Således står dessa uppgifter alltså inte i strid med artikel 2 i LER.
Som förtydligande ska härvid framhållas att immunglobulin är ett koncentrat av antikroppar som tagits fram ut blodplasman från olika blodgivare. Immunglobilin administreras vanligen under huden (subkutant – SCIG) eller i ett blodkärl (intravenöst – IVIG). Konventionell subkutan tillförsel av immunoglobulin introducerades i Sverige under mitten av åttiotalet parallellt med fortsatt användande av IVIG. SCIG för behandling av primär immunbrist (PID) har i tidigare studier visats vara lika effektiv som IVIG behandling men med en lägre nivå av systemiska reaktioner (*Gardulf et al, 2006, Hagan JB et al. 2010). Begränsningen av volym som kan administreras subkutant har inneburit att flera infusionsställen behövs samt en mer frekvent administrering.
Introduktionen av HyQvia (faciliterad SCIG) 2013 innebar att en hög dos IG kunde administreras subkutant via ett injektionsställe var 3 – 4:e vecka men med mindre systemisk påverkan jämfört med IVIG.
Effekt och säkerhet för HyQvia redovisas bland annat i den registreringsstudie som det refereras till i den produktbroschyr IGN anmärkt på (*Wasserman et al, 2012). Studien finns som referens i HyQvias produktresumé där det förklaras att dosen HyQvia baserades på patientens tidigare behandling med IVIG 10 %. Studiepatienterna var sina egna kontroller. Farmakokinetiken för HyQvia och IVIG utvärderades i samma kliniska studie. En av de viktigaste slutsatserna var att HyQvia gav färre systemiska reaktioner jämfört med IVIG.
Det ska noteras att alla biverkningar som omnämns i det berörda materialet (huvudvärk, trötthet, illamående, feber, kräkningar och frossa) också återfinns i produktresumén.
Däremot anges inte exakt frekvens av biverkningar eller biverkningar för IVIG i produktresumén. I kommunikation med förskrivare är det emellertid viktigt att kunna visa på relevanta skillnader mellan olika produkter som används för behandling av samma sjukdom. I och med att systemiska biverkningar är ett problem vid behandling med IVIG, är det relevant att, som förtydligande och i linje med vad som anges i produktresumén, precisera skillnader mellan IVIG och HyQvia.
I syfte at ge förskrivare en mer komplett och aktuell information om immunglobulinbehandling har Shire således valt att bekräfta och förtydliga informationen som finns i produktresumén genom att presentera mer preciserad data för de systemiska biverkningar i tabellform. Information och innehåll i tabell och överskrift är hämtade från den refererade registreringsstudien.
Sammantaget följer av det ovan sagda att den information som IGN lyft fram i den aktuella HyQvia produktbroschyren i själva verket kompletterar uppgifterna i produktresumén på så sätt att de bekräftar och preciserar (och är förenliga med dem) dem, och därmed är förenligt med artikel 2 i LER.
IGNs bedömning och beslut
Shire menar sammanfattningsvis att NBL-praxis tillåter påståenden som kompletterar uppgifterna i produktresumén på så sätt att de bekräftar eller preciserar dem. Shire anser att de biverkningsdata man presenterat gör detta bl.a. då uppgifterna är hämtade från en registreringsstudie som det refereras till i SPC och att alla biverkningar som omnämns i det berörda materialet (huvudvärk, trötthet, illamående, feber, kräkningar och frossa) också återfinns i produktresumén (däremot anges inte exakt frekvens av biverkningar eller biverkningar för IVIG i produktresumén).
IGN delar inte Shires slutsats. Det finns enligt IGN inget stöd i SPC för påståendet ”Färre systemiska biverkningar per infusion jämfört med IVIG-behandling” eller för tabellen som visar frekvens per infusion av biverkningar såsom huvudvärk och trötthet m.m. av IVIG och HyQvia. Det räcker inte heller att uppgiften hämtats från en studie till vilken det hänvisas eller refereras till i SPCn, eftersom stödet måste finns i SPC. Påståendena strider därmed mot artikel 2.
IGN bedömer således med hänvisning till ovan sagda materialet vara i strid med artikel 2 i LER (kap 1, avd. 1), och att Shire därmed har handlat i strid med god branschsed på läkemedelsinformationens område.
Avsteget ska anses vara en överträdelse av normalgraden, och IGN-avgiften bestäms därmed till 90.000 kr, efter fakturering från LIF Service AB.
Shire uppmanas att framdeles vid utformningen av sin läkemedelsinformation beakta vad IGN här har anfört och att bekräfta att denna uppmaning kommer att följas genom att returnera den bifogade bekräftelsehandlingen.
Detta yttrande har avgivits av ordföranden Rikard Pellas och ledamöterna Lars Rönnbäck och Anders Öhlén. I ärendets beredning har också medverkat suppleanten Göran Wennersten.
Yttrandet är enhälligt.
På informationsgranskningsnämndens vägnar
Rikard Pellas