EU-kommissionen har nu presenterat en ny strategi för life science-sektorn i Europa. Lif välkomnar detta. EU står vid ett vägskäl och måste agera snabbt och kraftfullt för att stärka konkurrenskraft, tillväxt och innovation inom läkemedelsområdet. Utan en kraftsamling riskerar EU att fortsatt halka efter. Vi har inte råd att vänta.
Strategin innehåller flera viktiga åtgärder och förslag för att stärka forskning, utveckling och marknadstillgång för innovationer. Särskilt positivt är fokuset på multinationella kliniska prövningar, excellence-satsningar för framtidens terapier, fokus på regulatorisk förenkling samt initiativ för att öka användningen av AI och data i forskningen.
– Det är en viktig signal att EU tydligt pekar ut life science som ett prioriterat område. Strategin adresserar många av de hinder som bromsar europeisk läkemedelsutveckling idag. Men strategin utgör endast en grundplatta – nu börjar det viktiga arbetet med att konkretisera och genomföra åtgärderna, säger Jenni Nordborg avdelningschef för strategi och samhällskontakter på Lif.
För att Europa ska stärka tillväxt och säkerhet behövs ett mer förutsägbart och innovationsvänligt regelverk, starka incitament för snabbare upptag i vården av innovativa läkemedel och ett aktivt stöd till företag i tillväxtfas. De utmaningar som måste adresseras är mycket komplexa. Därför ser Lif positivt på inrättandet av en Life Science Coordination Group som ska säkerställa att olika åtgärder drar åt samma håll.
– Det är tydligt att Sverige och Lif har gjort avtryck i strategin med våra inspel och kring inrättandet av ett life science-kontor på EU-nivå i Kommissionen. Sverige kan visa vägen genom att vi har vårt nationella life science-kontor som spänner över flera departement inom Regeringskansliet, som nu får en speaking partner i Bryssel, säger Jenni Nordborg.
Lif ser fram emot att samarbeta med beslutsfattare på nationell och europeisk nivå för att förverkliga strategins ambitioner och stärka Europas ställning inom life science.
– För att Europa ska kunna konkurrera globalt inom läkemedelsutveckling krävs mer än visioner – vi behöver ett innovationsklimat där företag faktiskt kan växa, bedriva klinisk forskning och få ut sina produkter på marknaden i tid till patienterna. Snabbare implementering i EU-länderna av nya effektiva läkemedel är en nyckel för att EU ska kunna återta förlorad mark, fortsätter Jenni Nordborg.
Lif kommer framöver i mer detalj att analysera life science-strategin och dess effekter för läkemedelsbranschen på EU-nivå och i Sverige.
Chef avdelningen för Strategi och samhällskontakter