Sedan EU-parlamentet och Europeiska Rådet nått en uppgörelse kommer nu en möjlighet till tvångslicens införas i EU-lagstiftningen, inför ett framtida eventuellt krisläge. Lif anser att frivilliga avtal vore bättre, men att nödvändiga justeringar av lagförslaget åtminstone gjorts.
Förslag om tvångslicenser presenterades för två år sedan av EU-kommissionen som ett av flera sätt att stärka beredskapen inför ett framtida krisläge. Tvångslicens innebär att tillverkning av en patenterad produkt kan ske utan att den som äger patentet godkänt detta. I dag är tvångslicens något som kan beslutas på nationell nivå, men den nya lagen ger möjlighet att utfärda tvångslicens på EU-nivå. Lagen träffar inte endast läkemedel utan föreslås gälla alla patenterade produkter, exempelvis inom teknikbranschen.
Karolina Rondahl, immaterialrättslig expert på Lif, påpekar att läkemedelsbranschen i grunden anser att tvångslicenser inte behövs.
– Det tydliga beviset på att tvångslicenser egentligen inte behövs är covid-19-pandemin. Trots global osäkerhet lyckades forskande läkemedelsföretag i samverkan med andra aktörer, både privata och offentliga ta fram och distribuera vaccin och behandlingar på rekordtid. Detta skedde utan tvångslicenser. I stället var det samarbeten baserade på förtroende och frivillighet som gjorde det möjligt, säger Karolina Rondahl.
Samtidigt har viktiga och för branschen helt nödvändiga justeringar gjorts av lagförslaget, vilket är positivt. Det handlar exempelvis om att tvångslicenser endast ska bli aktuellt om alla försök till frivilliga avtal misslyckats. Företagshemligheter kommer också fortsatt att vara skyddade.
– Det är positivt att den kompromiss som rådet och Europaparlamentet häromdagen enades om tydligt slår fast att tvångslicenser endast får användas i yttersta nödfall och först när alla frivilliga alternativ har uttömts. Det är också välkommet att den slutliga lagtexten värnar ett starkt skydd för företagshemligheter och att ingen skyldighet att lämna ut känslig information införs, säger Karolina Rondahl.