Det finns stora skillnader mellan länderna i Europa kring i vilken mån nya läkemedel är tillgängliga för patienter. Det visar den årliga WAIT-rapporten från EFPIA läkemedelsföretagens europeiska branschorganisation.
Den europeiska analysen har gjorts av IQVIA på uppdrag av EFPIA, Årets analys baseras på de 173 nya läkemedel som godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA 2020-2023, och mäter i vilken mån dessa läkemedel var tillgängliga för patienter i 36 länder i Europa i januari 2025. De beslut som kartläggs är om läkemedlets medgetts offentlig subvention eller nationell rekommendation i respektive land.
Skillnaderna mellan länderna är mycket stora vilket delvis beror på olika länders läkemedelssystem. I länder som Tyskland, Italien och Österrike har patienter tillgång till de allra flesta läkemedlen, medan patienter i vissa länder i främst östra Europa har mycket låg tillgång till nya läkemedel. Skillnader finns även vad gäller den tid det tar innan ett godkänt läkemedel tillgängliggörs, vilket framför allt drabbar patienter i södra och östra Europa.
I Sverige var 86 av de nya läkemedlen tillgängliga i januari 2024, antingen nationellt subventionerade efter beslut av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket eller positivt rekommenderade av regionernas NT-råd. Det motsvarar ungefär 50 procent av de nya läkemedel som godkändes av EMA under mätperioden. I 16 länder var en högre andel läkemedel tillgängliga.
– WAIT skickar en tydlig signal om att vi har stora utmaningar i det svenska läkemedelssystemet när det gäller beslut för implementering av nya läkemedel. Årets rapport speglar för första gången de begränsningar som sedan en tid varit kända för klinikläkemedel. Tillgången till cancerläkemedel har tidigare år varit högre än för andra läkemedel men i år ligger även cancerläkemedel på EU-genomsnittet, säger Karolina Antonov, analyschef Lif, i en intervju för Life-time.se.