X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Projektet "Stärkt svensk konkurrenskraft för kliniska prövningar” presenterade sina slutsatser

19 maj

Lif är en av deltagarna i projektet "Stärkt svensk konkurrenskraft för kliniska prövningar”. Den 14 maj presenterades arbetets slutsatser på ett seminarium. Vi intervjuade några av de som varit involverade i arbetet. 

Syftet med projektet är att analysera ett antal bärande delar i ett framgångsrikt svenskt partnerskap för kliniska prövningar. Den 16 juni kommer en rapport men redan i maj hölls en presentation där representanter från flera av de involverade aktörerna delade med sig av slutsatser och reflektioner.  

Efteråt konstaterade Lifs expert på forskning och utveckling Frida Lundmark att det är avgörande med data som grund för gemensamma prioriteringar och insatser. Hon pekade bland annat på behovet av kontinuerlig uppföljning:

– Vi måste kunna följa datapunkter som visar hur snabbt Sverige inkluderar patienter och hur lång tid olika regulatoriska processer tar. Det ger förutsättningar att vända trenden och attrahera fler kliniska studier.

Viktiga medskick till Swetrial

För Läkemedelsverket, som leder arbetet med att etablera det nationella partnerskapet Swetrial, blir projektets resultat en värdefull tillgång. Projektledaren Peter Asplund lyfte den kraft som ligger i samverkan:

– Det kanske viktigaste medskicket är det otroliga engagemang som funnits. Man lyfter samverkan och samarbetet som centralt, och det är ett sätt att börja lära oss att arbeta nationellt tillsammans.

De idéer och antaganden som tagits fram i projektet kommer bli ett viktigt bidrag till  Swetrials fortsatta utveckling och påskynda etableringen.

Ökad prövningskapacitet i regionerna

För regionerna kan resultaten från studien komma till användning redan nu för att attrahera fler prövningar. Jesper Petersson, forskningschef i Region Skåne, sade att ett bättre kunskapsunderlag kan göra stor skillnad:

– Projektet har visat att vi gemensamt kan mäta och få fram vad det är för områden som är viktiga och där vi kan bidra just nu. Genom den kunskapen kan vi koppla ihop vår prövningskapacitet och göra den mångfalt större än idag. 
Han framhöll också värdet av mer samarbete med läkemedelsföretag och CRO:er.

Viktigt att alla aktörer formar partnerskapet för kliniska prövningar

Kristina Kannisto, forskningsstrateg vid Region Stockholm, ville bland annat lyfta hur viktigt det är att de centrala aktörerna i systemet kring kliniska prövningar får diskutera med varandra i formeringen av partnerskapet så att de blir en central del i skapandet.

– Sedan vill jag framhålla hur viktig hälso- och sjukvården är i detta. Det är där genomförandekapaciteten finns för kliniska prövningar.

Projektet genomförs av Swelife i samarbete mellan Region Skåne, Region Stockholm och Västra Götalandsregionen samt branschorganisationerna Lif och SwedenBIO. Den 16 juni kommer slutrapporten.