X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif på Vitalis med Fass och HiKS

3 maj
Illustration robot

Vitalis, mötesplatsen för framtidens hälsa, äger rum 14–16/5 där Fass och HiKS presenterar nyheter i en monter. Lif anordnar även ett konferensspår om AI i sjukvården, modererat av Jenni Nordborg, Lifs chef för internationella relationer och Gunilla Englund, Lifs digitaliseringsexpert.

Montermingel med Fass och förhandsvisning av ny webbsida

Vid montern kommer vi demonstrera apparna Fass Vård och Fass Djur riktade till vårdpersonal och djursjukvården. Apparna är utformade för att förenkla arbetsprocessen genom att erbjuda snabb och enkel tillgång till värdefull information om läkemedel. Vi kommer också informera om Fass API, en tjänst som förenklar integreringen av läkemedelsinformation i olika system och applikationer. Vi ser fram emot att höra besökarnas åsikter och få feedback för att ytterligare kunna förbättra Fass tjänster och därmed bättre stödja hälso- och sjukvårdssektorn. 

Under eftermiddagen den 15/5 arrangerar Fass ett nätverksmingel i montern med branschkollegor och med Fass medarbetare, samtidigt som du får en exklusiv förhandsvisning av Fass nya webbsida.

Upptäck HiKS – hitta kliniska studier

HiKS är Lifs databas för företagsinitierade prövningar och underlättar sökandet och deltagandet i kliniska läkemedelsprövningar. Tjänsten ger patienter, men även behandlande läkare och andra intresserade, möjlighet att söka efter godkända prövningar som läkemedelsföretagen genomför i Sverige. HiKS är en kostnadsfri och öppen för alla. I montern får besökare information om HiKS-tjänsten och om hur arbetet planeras framöver.

–  Vitalis är ett utmärkt forum att informera om HiKS. Vi hoppas att tjänsten kommer kunna vara med och bidra till att vi får se ett ökat antal kliniska läkemedelsprövningar i Sverige framgent. Genom att öka kunskapen och förbättra synligheten nationellt för kliniska prövningar kommer processen att hitta deltagare att förenklas och påskyndas, vilket gör Sverige till ett mer attraktivt land för företagen att genomföra sina prövningar, säger Sofia-Maria Annell, sakkunnig policy och ansvarig för HiKS.

Lifs konferensspår om AI i vården

På Vitalis arrangerar Lif och eHälsoläkarföreningen ett konferensspår om AI:s möjligheter och utmaningar i sjukvården. Att implementera AI inom vården kan öppna upp för möjligheter. Dock medföljer etiska, sociala och tekniska risker. Dagens utveckling sker med en hög hastighet, och beslutsfattare i både USA och EU arbetar med regleringar som AI Act och AI Executive Order för att hantera potentiella risker och missbruk.

I konferensspåret AI i vården – Hot eller möjlighet?, får deltagarna först globala perspektiv, följt av fördjupningar i praktiska tillämpningar inom klinik, forskning och systemutveckling på olika administrativa nivåer. Diskussioner kommer också att inkludera hot och rädslor kopplade till teknologin. Hur kan AI och andra avancerade teknologilösningar användas inom life science och vård för att driva fram nya läkemedel, optimera kliniska studier, förbättra diagnostik och utveckla etiska, data-drivna lösningar för hälso- och sjukvården. Sjukvårdspersonal, särskilt läkare, måste också spela en aktiv roll i integreringen och utvecklingen av AI-teknik för att driva på innovation och förbättra patientvården.

En paneldebatt avslutar programmet som modereras av Jenni Nordborg, chef för internationella relationer på Lif, Gunilla Englund, digitaliseringsexpert på Lif och Nasim Bergman Farrokhnia, ordförande för eHälsoläkarföreningen. Under seminariet ges patientföreträdare möjlighet att ställa frågor och diskutera AI:s roll i sjukvården tillsammans med experterna.

– Alltfler inser att AI öppnar en värld av möjligheter för patienter och hälso- och sjukvården och utvecklingen går väldigt fort just nu. Men AI förknippas ofta med osäkerhet, vilket leder till viktiga frågor om vi kan lita på AI? Är det säkert och kan vi hantera de potentiella riskerna? Dessa är frågor som behöver diskuteras och klargöras, säger Gunilla Englund, digitaliseringsexpert på Lif.  

Lifs aktiviteter på Vitalis

Lifs konferensspår: AI i vården – Hot eller möjlighet?

Datum och tid: tisdagen den 14/5 kl. 13.00–17.00

Läs hela konferensspåret på Vitalis webbplats

Fass nätverksmingel

Datum och tid: onsdagen den 15/5 kl. 16.45

Plats: Vitalis, Fass och HiKS-montern B07:39