X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

”Har du ett stort samhällsintresse och vill jobba med påverkansarbete inom komplexa frågor så är Lif traineeprogram en bra start”

17 februari 2022
Karolina Rondahl

Karolina Rondahl började Lifs traineprogram i augusti 2020. Hon har juristexamen från Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet och en master i medicin med inriktning intellectual capital management från Sahlgrenska School of Innovation and entreprenurship. Här sammanfattar Karolina tiden som trainee på Lif.

– Min traineetid har inneburit många nya kontakter och en möjlighet att delta i olika projekt – både nationellt och internationellt inom immaterialrätt där jag fått ta ansvar och möjlighet att bidra redan tidigt i programmet.

– Jag har fått både väldigt bred kunskap om politik och samhällsförändring samt mer nischad kunskap om frågor relevanta för läkemedelsområdet men även för Life Science-sektorn i stort.

Vad tycker du har varit mest intressant under tiden på Lif?

– Variationen av projekt och ämnen inom läkemedelsområdet som man fått möjlighet att fördjupa sig i och den förståelsen av hur branschen fungerar som det givit är en viktig del.

– Att få delta i möten med olika organisationer, myndigheter och departement från regeringen och att få insyn och kunskap inom andra branscher inom Life Science-sektorn har också varit intressant och givande.

– För mig som är särskilt intresserad av immaterialrättsliga frågor var utbyten med den europeiska branschförening för läkemedelsföretag, Efpia, samt att jag under några veckor jobbade ute på ett medlemsföretag med juridik och IP väldigt givande.

Vad var det som gjorde att du sökte traineeprogrammet?

– Att få kombinera lärande och praktiskt arbete med att få fördjupa mig inom immaterialrätt och juridiska frågor inom just Life Science-sektorn var det som lockade mest men även möjligheten att få lära mig om andra områden t.ex. hållbarhet, compliance och market access. Det senare innebär att jag, som en bonus har upptäckt många andra spännande yrken. 

Gör tiden på Lif att du ser annorlunda på din framtida yrkeskarriär?

– Jag har fortfarande samma bild av vad jag vill göra framåt men jag har fått fler perspektiv och fått intresse för fler områden och inriktningar.

Vem tycker du ska söka till Lifs traineeprogram?

– Någon som har ett stort samhällsintresse och vill jobba med påverkansarbete. Man ska också vilja lära sig mer om komplexa och omfattande frågor som kan kräva lite extra tålamod.

Vad ska du göra nu efter din traineeperiod?

– Jag har fått erbjudande att stanna kvar på Lif vilket jag nu kommer göra. Jag ska bland annat fortsätta jobba med immaterialrättsliga, näringspolitiska och allmänjuridiska frågor.