X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

”Är du nyfiken på samspelet mellan läkemedelsbranschen och samhället är traineeprogrammet ett bra sätt att ta reda på mer”

8 februari 2022
Marcus Unell

Marcus Unell började Lifs traineeprogram i september 2020. Han har en juristexamen och en fil.kand. i franska från Uppsala universitet. Innan han kom till Lif arbetade han med juridik på Trafikverket. Nu kan han sammanfatta traineetiden på Lif.

Hur skulle du sammanfatta din trainee-period på Lif?

– Lärorik och omtumlande. Den stora utmaningen har varit att ge sig in i en kunskapsintensiv organisation och knyta nya kontakter trots att jag arbetat hemifrån under i stort sett hela programmet på grund av coronapandemin. Även om jag så klart hade föredragit att gå på fysiska event och ha spontana möten på kontoret, gjorde den snabba omställningen till digitala möten att programmet ändå var möjligt att genomföra. Jag unnar kommande traineer möjligheten att ta del av det bästa från två världar, både fysiskt och digitalt.

– Programmets upplägg blev alltså annorlunda på grund av pandemin, men innehållsmässigt har jag definitivt fått möjlighet att såväl överblicka olika policyområden som djupdyka i sådant som intresserat mig.

Vad tycker du har varit mest intressant under tiden på Lif?

– Att diskutera etiska frågor med olika aktörer. Etik är inte begränsat till det som regleras i våra marknadsförings- och samverkansregler, jag har kunnat dra nytta av det helikopterperspektiv som traineeskapet möjliggör.

Vad var det som gjorde att du sökte traineeprogrammet?

– Genom en tidigare tjänst som jurist fick jag upp ögonen för etik som arbetsområde, och jag ville inrikta mig mer mot det. Läkemedelsbranschen är då särskilt intressant eftersom den också är en central del av hälso- och sjukvården. Interaktioner i denna sfär måste bottna i sunda etiska överväganden – detta för att skydda förtroendet för såväl branschen som våra samverkanspartner. Att få fokusera särskilt på etik samtidigt som jag skulle få en bred introduktion till branschen var det som fick mig att söka.

Vem tycker du ska söka till Lifs traineeprogram?

– Nyfikenhet är nog den viktigaste egenskapen att ha i en kunskapsdriven verksamhet, så är du nyfiken på samspelet mellan läkemedelsbranschen och samhället är traineeprogrammet ett bra sätt att ta reda på mer. Oroa dig inte för om du har ”rätt” akademisk profil – jag hade själv inga förkunskaper om läkemedel eller branschen.

Vad ska du göra nu?

– Jag har blivit erbjuden en tjänst och kommer att vara kvar på Lif som biträdande compliance officer, vilket är jätteroligt. Här på Lif får jag utrymme att arbeta med etik på policynivå, och just nu pågår ett arbete i organisationen med att plocka fram en hållbarhetsstrategi för branschen.

– Längre fram ser jag gärna att jag arbetar på motsvarande sätt på något läkemedelsföretag, med principiella frågor, utbildning och att fostra en god företagskultur. Jag kan också tänka mig att återvända en stund till akademin för att doktorera i affärsetik.