X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

”En unik chans att lära sig läkemedelsbranschen”

15 mars 2021
Sofia-Maria Annell

I slutet av mars avslutar Lifs två första traineedeltagare, Sofia-Maria Annell och Caroline Nabavieh, sin tid som traineer. Så här sammanfattar Sofia-Maria sina upplevelser under programmet.

1. Vad var det som gjorde att du sökte traineeprogrammet?

– Under mina utbildningar kom jag ofta i kontakt med läkemedelsindustrin, och blev intresserad. Dessvärre upptäckte jag rätt snabbt att det inte var helt lätt att som junior komma in på arbetsmarknaden. När jag såg Lifs annons om traineetjänsten och att den skulle ge mig en bred introduktion visste jag direkt att det var något för mig.

2. Har det motsvarat dina förväntningar?

– Absolut, jag skulle till och med säga att perioden har överträffat mina förväntningar på flera sätt. Förutom de rent teoretiska kunskaperna så har jag utvecklat många andra kompetenser. Inte minst mina ledarskaps-, analytiska- och samarbetsförmågor - mycket tack vare att jag sedan start fått ta ett eget ansvar och att det ökat successivt med tiden. Sen kan man ju inte förneka att covid-19 satte en del käppar i hjulen för flera av våra inplanerade trainee-aktiviteter, men delar av det löste sig bra med hjälp av de digitala verktygen. Men kort sagt har det verkligen varit en unik chans att lära sig läkemedelsbranschen.

3. Vad tycker du har varit mest intressant under tiden på Lif?

– Det har varit väldigt värdefullt att ha fått den här chansen för att få en förståelse för branschen på en övergripande nivå och hur den förhåller sig till andra delar av samhället. För min del, som har en naturvetenskaplig bakgrund, har just delarna som rör vad man kanske kan kalla statskunskap varit en väldigt viktig del, hur man jobbar med läkemedelsfrågor på en policynivå

4. Vem tycker du ska söka?

– Givet är att man behöver ha ett intresse för läkemedelsbranschen men också att man gillar att jobba för att utveckla och förbättra olika processer. Att vara social är också väldigt viktigt eftersom en viktig del av jobbet består av interaktioner med personer utöver de egna kollegorna på Lif – dels medlemsföretagen, dels externa parter som arbetar med gemensamma frågor.

5. Vad ska du göra nu alt. Vad vill du göra i framtiden?

– Jag är väldigt glad över att ha fått möjligheten att fortsätta på Lif ett tag till, fast då inte som trainee utan i rollen sakkunnig. Vad jag hittar på längre fram i tiden får vi se, men oavsett vad det blir så vet jag att jag alltid kommer ha med mig många värdefulla erfarenheter från Lif.