
Läkemedelsbranschen – en svensk basnäring
Trots en inbromsande global konjunktur går svensk läkemedelsexport allt bättre och ökade med 28 procent under 2019. Detta kan jämföras med den totala varuexporten som ökade med åtta procent under samma period, enligt statistik från SCB. Läkemedel gör inte bara Sverige friskare utan också rikare.
Utöver stora exportintäkter skapar branschen sysselsättning för tiotusentals människor och har stor betydelse för Sveriges ställning som forsknings- och kunskapsnation. Läkemedel är i denna mening en svensk basnäring – en av de industrier som producerar basen för vårt nuvarande och framtida ekonomiska välstånd.
Men när läkemedel och samhällsekonomi debatteras i Sverige handlar det ofta om kostnader.
Nya, innovativa medicinska behandlingar ger oss möjlighet till både längre och friskare liv. Men hur ska de nya medicinerna finansieras? Vården pressas av tuffa budgetkrav samtidigt som resurserna ska räcka till mer när vi är fler som lever längre.
När nya läkemedel introduceras är det därför lätt att fokus i första hand hamnar på risken för ökade kostnader. Men en rationell läkemedelspolitik måste bygga på en helhetssyn, där också näringspolitiska aspekter ingår som en viktig del.
Som underlag för en sådan helhetssyn presenteras här fakta och nyckeltal kring den forskande läkemedelsbranschens ekonomiska ”fotavtryck” i Sverige. Bilden som framträder är tydlig: Långt ifrån att vara någon gökunge som tränger annan välfärd ur boet så ger den forskande läkemedelsbranschen upphov till stora inkomster för landet – och bidrar därmed till att finansiera den övriga välfärden.
Läkemedel gör inte bara Sverige friskare utan också rikare. Några viktiga nyckeltal är:
Stark och växande export
Export av medicinska och farmaceutiska produkter
Under 2019 exporterades läkemedel från Sverige till ett värde av 105 miljarder kronor. Ökningen under året var 28 procent (från 82 till 105 miljarder kronor).
Nettoexporten för läkemedel (dvs. export minus import) uppgick till 41 miljarder kronor.
- Totalt satsades 171 miljarder kronor på FoU i Sverige 2019. Företagssektorn stod för 72% (122 miljarder kronor). Företagens läkemedelsforskning stod för 6,5% (11 miljarder)
- Ingen annan bransch har lika hög andel anställda med forskarutbildning.
Betydelsefull forskningsfinansiär
- Totalt satsades 171 miljarder kronor på FoU i Sverige 2019. Företagssektorn stod för 72% (122 miljarder kronor). Företagens läkemedelsforskning stod för 6,5% (11 miljarder)
- Ingen annan bransch har lika hög andel anställda med forskarutbildning.
Viktig arbetsgivare
- Läkemedelsbranschen sysselsätter cirka 11 000 personer i Sverige. Hela Life Science sektorn sysselsätter över 40 000 enligt Tillväxtanalys senaste uppskattning.
- Läkemedelsbranschen är den industrigren som har högst förädlingsvärde per anställd. Var och en av de anställda i branschen bidrog 2017 med 2,5 miljoner kronor till Sveriges BNP – nästan tre gånger mer än genomsnittet i näringslivet som helhet.

Samhällspolitiska kontakter
Expert vacciner
Ledamot i AESGP
Kontaktperson Riksdag/Regeringskansliet