Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.
Lif lyfte värdet av vuxenvaccination under World Immunization Week
Lif lyfte värdet av vuxenvaccination under World Immunization Week
6 maj
Vaccinationer är en kostnadseffektiv insats med stor betydelse för folkhälsan, vårdens kapacitet och samhällsekonomin. Under World Immunization Week 2025 lyfte Lif behovet av att bygga ut vuxenvaccinationsprogrammen i Sverige. Det finns både vetenskapligt stöd och färdiga förslag. Potentialen att stärka vården och samhällets motståndskraft är stor.
World Immunization Week är ett globalt initiativ för att öka kunskapen om värdet av vacciner och hur de bidrar till ett friskare och starkare samhälle. Den genomförs sista veckan i april. I år deltog Lif med en kampanj i sociala medier om betydelsen av vuxenvaccination.
Vuxenvaccinationsprogram ger samhällsekonomiska vinster
Vaccinationer är en underutnyttjad resurs, särskilt när det gäller äldre. En rapport från Office of Health Economics, framtagen på uppdrag av den internationella läkemedelsorganisationen IFPMA, visar att investeringar i vuxenvaccinationsprogram ger samhällsekonomiska vinster i nivå med traditionella program för barnvaccinationer.
Genom att förebygga sjukdom, minska behovet av sjukvård och göra det möjligt för fler att arbeta, vårda anhöriga och leva aktiva liv, stärker vaccinering både den enskilda individens hälsa och samhällets motståndskraft.
Sverige borde utöka vaccinationsprogrammet för äldre
– När fler vuxna vaccineras minskar trycket på sjukvården, särskilt i perioder med hög belastning. Sett ur ett bredare perspektiv skapar en frisk befolkning och en robust vårdstruktur också ett resilient samhälle. Sverige har alla möjligheter att ta ett stort steg genom att utöka vaccinationsprogrammet för äldre med de vacciner som redan föreslagits, till exempel mot influensa, RS-virus och bältros. Det finns ett starkt vetenskapligt underlag, det är kostnadseffektivt och skulle snabbt ge hälso- och samhällsnytta, säger Bengt Mattson vaccinexpert på Lif.
Färdiga förslag om vacciner från Folkhälsomyndigheten
Sverige har ett välfungerande barnvaccinationsprogram som borde kompletteras med ett likvärdigt nationellt program för den vuxna befolkningen, konstaterar Bengt Mattson. Det finns både vetenskapligt stöd och färdiga förslag från Folkhälsomyndigheten.
– Vuxenvaccinationsprogrammet måste byggas ut skyndsamt med de vaccinationer som redan har identifierats av Folkhälsomyndigheten. Även finansieringen behöver stärkas. Dagens budget för pneumokockvaccination är mycket begränsad jämfört med andra vaccinationsprogram. Det är av stor vikt för folkhälsan att Sverige utvecklar en strategi för vaccinationer genom hela livet.
Fakta om vaccinationsprogram för vuxna
2016 föreslog Folkhälsomyndigheten att nationella särskilda vaccinationsprogram ska införas mot influensa, pneumokocker, hepatit-B och tuberkulos för en vuxen population och särskilda riskgrupper.
Under 2022 introducerades ett vaccinationsprogram mot pneumokocker för vuxna i vissa riskgrupper och personer som är 75 år. Det ska omfatta särskilda medicinska riskgrupper och personer utan medicinska riskfaktorer det år de fyller 75 år, men inte alla personer som är 75 år och äldre, vilket Folkhälsomyndigheten ursprungligen föreslog.
Folkhälsomyndighetens övriga förslag väntar fortfarande på beslut från Regeringskansliet.
Utöver programmet mot pneumokocker erbjuds vaccin mot covid-19.