X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Bakgrund

Viatris AB marknadsför det receptfria läkemedlet Anti (aciklovir) 5 % kräm och har som pliktexemplar inkommit till IGN med en hyllvippa för detta läkemedel (se bilaga 1).

Excerpt: Aktualiserad artikel i ärendet: artikel 104 (kapitel 1, avdelning 2), Läkemedelsbranschens etiska regelverk (LER).

Anmärkning

Den aktuella hyllvippan innehåller påståendet ”Nr. 1! ”. Efter påståendet finns en asterix. Till asterixen lämnas på hyllvippans baksida följande information/referens: ”Nielsen IQ Scandata, Market: Total Market Volume (Nielsen), Database: OTC, Period: MAT TY, Ending Period: W 2023 36”.

Påståendet ”Nr. 1! ” kan vid en flyktig läsning uppfattas som att Anti 5 % kräm är det bästa läkemedlet mot munsår. Påståendet kan därför vara vilseledande i strid med artikel 104 LER (kapitel 1, avdelning 2).

Svaromål

I sitt svaromål som inkom 15 mars 2024 skriver Viatris AB följande:

Viatris AB har mottagit ett initiativärende från IGN 2024-03-04 angående en hyllvippa för munsårsbehandlingen Anti (aciklovir) 5 % kräm.

Hyllvippan innehåller påståendet ”Nr. 1!*” tillsammans med en text som hänvisade till att referensen fanns att finna på baksidan av vippan. *Nielsen IQ Scandata, Market: Total Market Volume (Nielsen), Database: OTC, Period: MAT TY, Ending Period: W 2023 36.

IGN skriver att påståendet ”Nr. 1! ” vid en flyktig läsning kan uppfattas som att Anti 5 % kräm är det bästa läkemedlet mot munsår och att påståendet därför kan vara vilseledande i strid med artikel 104 LER (kapitel 1, avdelning 2).

Viatris syfte med påståendet var att visa att Anti är den receptfria läkemedelsbehandling mot munsår som säljs mest i Sverige. Vi godtar dock IGNs bedömning.

Hyllvippan har inte nått marknaden och kommer nu omarbetas för att uppfylla kraven.

IGNs bedömning och beslut

Viatris AB har i sitt svaromål accepterat anmärkningen. Att materialet enligt svaromålet ännu inte har använts saknar enligt praxis betydelse. IGN förutsätter att de pliktexemplar som skickas till nämnden är i finalt skick att användas och ska bedömas som varande i bruk.

Påståendet ”Nr. 1! ” är oklart och kan vid en flyktig och oengagerad läsning uppfattas som att Anti 5 % kräm är det bästa läkemedlet mot munsår. Asterixen på hyllvippans baksida med referensen ”Nielsen IQ Scandata, Market: Total Market Volume (Nielsen), Database: OTC, Period: MAT TY, Ending Period: W 2023 36” är vid en flyktig kontakt inte tillräcklig som förklaring till att det är marknadsvolym som avses med påståendet.

IGN finner med hänvisning till ovan sagda att påståendet är vilseledande i strid med artikel 104 LER (kapitel 1, avdelning 2).

Avsteget bedöms vara en överträdelse av normalgraden och därför bestäms avgiften till 110 000 kr. Fakturering sker från LIF Service AB.

Viatris AB uppmanas att framdeles vid utformningen av sin läkemedelsinformation beakta vad IGN här har anfört.

Detta yttrande har avgivits av ordförande Anders Öhlén, ledamöterna Björn Isaksson och Margareta Olsson Birgersson. I ärendets beredning har också medverkat suppleanterna Annika Ohlsson och Hans Siltberg.

 

På informationsgranskningsnämndens vägnar

 

Anders Öhlen

Björn Isaksson

 

Bilagor:

Bilaga 1 Hyllvippa Anti 5 % kräm