X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Tjänsten HiKS gör det lättare att hitta kliniska studier

20 maj
Bild på Sofia-Maria Annell

På Clinical Trials Day uppmärksammar vi vår sajt HiKS, där man kan söka efter kliniska studier som läkemedelsföretag genomför i Sverige. Tjänsten har nu funnits i drygt ett år och underlättar för patienter och vårdgivare att hitta läkemedelsprövningar som söker deltagare. 

Målet är att fler i Sverige ska kunna delta, oavsett var de bor, vilket i sin tur ökar intresset hos företag att genomföra prövningar här eftersom rekryteringen blir enklare.

Hoppas att fler läkemedelsföretag ansluter sig till HiKS

Sedan lanseringen har 22 företag anslutit sig till HiKS och nästan 250 kliniska läkemedelsprövningar har publicerats där. Tjänsten utvecklades av Lif i samarbete med representanter från medlemsföretag, patientorganisationer och sjukvården.

Sofia-Maria Annell, produktansvarig för HiKS, hoppas att fler företag registrerar sina studier på sajten.

– Vår ambition är att få med alla studier som rekryterar eller pågår, säger hon.

Lifs medlemsföretag uppskattar HiKS

Eva Adås är ansvarig för kliniska prövningar Norden hos Johnson & Johnson, ett av Lifs medlemsföretag. Hon ser ett stort värde i HiKS.

– Såväl patienter som hälso- och sjukvården kan dra nytta av tjänsten för att hitta lämpliga studier. För patienter som ännu inte fått tillräckligt bra behandling för sina sjukdomar kan HiKS ge tillgång till information om pågående studier och möjligheten att delta i framtidens läkemedelsutveckling. För hälso- och sjukvården kan detta vara en värdefull resurs för att hitta lämpliga studier till sina patienter. Tillsammans kan vi göra en verklig skillnad genom att använda HiKS för att förbättra vården och minska lidandet för dem som saknar adekvat behandling.

Statistik från tjänsten ger bättre överblick över kliniska läkemedelsprövningar

Förutom att underlätta för patienter att få tillgång till nya läkemedel syftar HiKS också till att hjälpa sjukvården att lära sig använda nya behandlingar. Ett annat mål är att ge företag och beslutsfattare en förbättrad överblick över pågående läkemedelsforskning i Sverige genom den statistik som genereras i HiKS, vilket kan hjälpa till i arbetet med att förbättra förutsättningarna för kliniska prövningar.

– Tillsammans med de som hjälpt oss att utveckla HiKS har vi skapat en plattform som inte bara underlättar för patienter och läkare, utan också främjar utvecklingen av nya och effektiva behandlingar. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla tjänsten och göra Prövningssverige ännu bättre, säger Sofia-Maria Annell.