X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Lif minns Barbro Westerholm

15 mars 2023
Barbro Westerholm

Barbro Westerholm, före detta riksdagsledamot för Liberalerna och under decennier en centralgestalt inom svensk hälso- och sjukvård, har avlidit 89 år gammal. Hon var läkaren och politikern som alla lyssnade till med respekt, som alltid tog ställning för utsatta och sköra grupper och för alla människors lika värde.

Barbro Westerholms betydelse för svensk hälso- och sjukvård de senaste 50 åren framstod tydligt när beskedet om hennes bortgång kom på onsdagen. Samtliga partiledare uttryckte i kommentarer unisont stor respekt och vördnad för hennes insatser, likaså företrädare för aktörer inom området.

Mycket samverkan med läkemedelsbranschen

Barbro Westerholm tvekade aldrig i att ta ställning för utsatta grupper under åtskilliga debatter och seminarier, inte minst under de årliga Almedalsveckorna. Lif – de forskande läkemedelsföretagen och dess medlemsföretag hade mycket samverkan med Barbro Westerholm genom åren via olika debatter och seminarier.

– Barbro Westerholm var en sann humanist som alltid stod på svaga gruppers sida, och en klok person som alla lyssnade till. Vi är många inom läkemedelsbranschen som minns henne med stor värme och respekt, säger Johan Färnstrand, vd Lif.

Engagerade sig i sällsynta diagnoser

Barbro Westerholm gjorde sig bland annat känd som en stark röst i arbetet för att förbättra situationen för personer med sällsynta sjukdomar. Så sent som för ett år sedan var hon drivande bakom socialutskottets krav på den dåvarande regeringen att införa en särskild finansiering av läkemedel riktade mot sällsynta sjukdomar.