X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Väljarfrågan som kan avgöra valet

3 maj 2022
Peter Leander och Anders Blanck

Att sjukvården är väljarnas viktigaste valfråga har stått klart de senaste tio åren. Men nu visar en ny undersökning att hela fyrtio procent (tre miljoner) av väljarna kan tänka sig att byta parti på grund av partiernas sjukvårdspolitik.

– Sjukvård är på liv eller död. Det är en basal rättighet, men skapar också trygghet eller oro beroende på hur väl människor upplever att den fungerar. Att sjukvården har varit väljarnas viktigaste fråga i över tio år är helt naturligt, givet hur den påverkar våra liv, säger Anders Blanck, vd på Lif, och fortsätter:

– I år verkar många väljare bestämt sig: vi röstar på partiet med bäst sjukvårdspolitik.

Väljarundersökningen ska bidra till valrörelsens debatter

Men vad är då bäst sjukvårdspolitik valåret 2022? Novus har på uppdrag av Lif frågat väljarna hur de ser på sjukvården och vad de vill att politikerna prioriterar.

Syftet med undersökningen är att sprida djupare kunskap och förståelse om hur väljarna ser på sjukvårdsfrågan vilket förhoppningsvis leder till en hälsosam debatt om hur sjukvården kan utvecklas.

Om nu sjukvårdsfrågan det dryga decenniet varit väljarnas viktigaste politiska fråga behöver den också stötas och blötas av partierna i en valrörelse, anser Peter Leander, kommunikationschef på Lif.

Även om jag har respekt för att sjukvårdspolitiken är komplex, inte minst för att den styrs av politiker på både nationell och regional nivå, bör den i demokratisk mening vara en av de frågor som diskuteras allra mest under valrörelsen, avslutar Peter Leander.

Här kan du ta del av hela undersökningen

 

Foto på kontaktpersonen
Peter Leander Chef politik och kommunikation

Chef politik och kommunikation

Politisk expert

Talesperson för branschens ekonomiska fotavtryck