X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Emelie Antoni ny styrelseordförande för Lif

16 maj
Emelie Antoni och Malin Parkler

Vid Lifs stämma den 16 maj valdes Emelie Antoni, Astra Zeneca, till ny styrelseordförande. Malin Parkler avgår efter fem framgångsrika år, men fortsätter som ledamot i Lifs styrelse.

Emelie Antoni, nyvald styrelseordförande för Lif kommer med nära 25 år i läkemedelsbranschen och erfarenheter från flera ledarroller utomlands att bidra med både ett svenskt och ett internationellt perspektiv. Emelie har varit ledamot i Lifs styrelse sedan september 2023.

– Jag ser fram emot att delta i det viktiga arbetet för Life Science-sektorn i stort, för vår svenska hälso- och sjukvård och för alla patienter. Med min erfarenhet kan jag bidra med internationella perspektiv och ser särskilt fram emot att diskutera hur vi säkerställer att patienter får tillgång till nya innovativa läkemedel, säger Emelie Antoni.

Malin Parkler avgår efter fem år som ordförande, men fortsätter arbetet i styrelsen som ledamot.

– Jag har haft förmånen att inneha ordföranderollen i en omvälvande tid med målet att ytterligare stärka föreningens position inom svensk hälso- och sjukvård. I takt med att vi strategiskt fokuserat på att utvecklas som en life science-organisation med bredare bidrag till ekosystemet – till att nu vara i begynnelsen av att fördjupa detta till en starkt partnerdriven organisation – är vi på rätt väg. Jag ser fram emot ett nära samarbete med Emelie Antoni i det fortsatta styrelsearbetet, säger Malin Parkler, avgående ordförande för Lif.

Emelie Antoni belyser hur vetenskapliga framsteg och en accelererande läkemedelsutveckling ökar vikten av samverkan mellan aktörerna i sektorn för att framgångsrikt verka för ett hållbart och innovationsvänligt klimat för Sveriges hälso- och sjukvård.

– Hälso- och sjukvården och life science i Sverige är mitt i ett paradigmskifte med oändliga möjligheter tack vare ny vetenskap och teknisk utveckling. Med hjälp av precisionsmedicin och AI kan vi korta ned tiden på forskningsprocessen, patienter kan identifieras tidigare i sjukdomsförloppen och vi kan säkerställa att nya mediciner når rätt patient snabbare. Det betyder också utmaningar och det kommer bli allt viktigare att samarbeta mellan akademi, hälso- och sjukvård och industri, inte minst för att säkra Sveriges och Europas konkurrenskraft, säger Emelie Antoni.

Jakob Tellgren, MSD har valts till vice ordförande och Karin Eidolf, Bayer, har valts in som ny ledamot i styrelsen.

Lifs styrelse

 • Emelie Antoni, AstraZeneca AB (ordförande)
 • Jakob Tellgren, Merck Sharp & Dohme (Sweden) AB (vice ordf.)
 • Anders Wesslau, Merck AB
 • Anja Schwarz, Haleon Sweden AB
 • Björn Berglund, Swedish Orphan Biovitrum AB
 • Johan Kahlström, Novartis Sverige AB
 • José Daniel Lucas, Eli Lilly Sweden AB
 • Jörg Schulze, Bristol Myers Squibb AB
 • Karin Eidolf, Bayer AB
 • Karin Järperud, Amgen AB
 • Malin Parkler, Pfizer AB
 • Olav Fromm, Chiesi Pharma AB
 • Per Öhlén, Sanofi AB
 • Vatroslav Mateljic, Takeda Pharma AB