X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Forskningens fantastiska framsteg: Diabetes

På Forskningens fantastiska framsteg: Diabetes går vi igenom diabetesvårdens utveckling genom historien fram till idag och hur den kan förbättras. Vi gör också nedslag i den spännande diabetesforskningen och framtidens behandlingar.

Diabetes – ett område där utvecklingen gått framåt

Diabetes är en av våra största folksjukdomar. I Sverige har över 500 000 personer diagnosen, majoriteten den variant som kallas typ 2-diabetes. Dessutom finns det ett stort antal människor som inte vet om att de har förstadier till diabetes eller tidig sjukdom.

Tidigare var det en sjukdom där livet begränsades hårt och risken för akut sjukdom och svåra följdsjukdomar var överhängande. Utvecklingen har gått framåt och idag kan de flesta med diabetes i mångt och mycket leva ett normalt liv med rätt behandling tack vare allt effektivare medicinska behandlingar och förbättrade hjälpmedel. Och framstegen på diabetesområdet fortsätter.

Här går vi igenom de historiska framstegen inom diabetesvården, bland annat hur insulinbehandlingarna förfinats och digitala verktyg numer underlättar den dagliga hanteringen av sjukdomen, och hur den kan förbättras – mycket återstår att göra. Kombinationen av olika innovationer, livsstilsfaktorer och ny kunskap kan leda till bättre diabetesvård och tidig upptäckt förbättra behandlingsresultatet. Vi gör också nedslag i den spännande diabetesforskningen.

Allt avrundas med ett samtal som inkluderar patienternas, vårdens och forskningens perspektiv.

Deltagare

Kerstin Brismar, senior professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet

Björn Ehlin, ordförande i Svenska Diabetesförbundet

Stefan Jansson, allmänläkarspecialist och ordförande i den nationella arbetsgruppen för diabetes i regionernas system för kunskapsstyrning

Dag Larsson, sakkunnig Lif

Anders Blanck, vd Lif

Moderator: Lisa Kirsebom