X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Sofia Wallström ny vd för Lif

30 maj
Sofia Wallström

Lifs styrelse har utsett Sofia Wallström till ny vd. Jag är oerhört glad att Sofia tackat ja till detta viktiga uppdrag, säger Lifs ordförande Emelie Antoni. 

– Jag är oerhört glad att kunna välkomna Sofia Wallström som ny vd på Lif. Sofia har ett starkt driv och djup systemförståelse. Med Sofias expertis, breda nätverk och ytterst relevanta arbetslivserfarenhet ser vi att hon är helt rätt person att fortsätta leda Lif mot vår vision om att Sverige ska bli en ledande life science-nation i Europa och ledande inom Europa för patienters jämlika tillgång till moderna behandlingar, säger Emelie Antoni, styrelseordförande Lif.

Sofia Wallström är idag generaldirektör för IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Mellan 2013–2019 var Sofia generaldirektör för TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och har mångårig erfarenhet från Regeringskansliet, bland annat som kansliråd vid Finansdepartementets budgetavdelning och departementsråd vid Socialdepartementet. Sofia har även haft uppdrag som särskild utredare i flera statliga utredningar.

– Den forskande läkemedelsbranschen är en otroligt viktig aktör för Sverige och svenska patienter. Framtagandet av livräddande vaccin under pandemin är bara ett av många exempel på life science-sektorns betydelse. Jag ser mycket fram emot att få vara en del av denna dynamiska bransch och bidra till ännu mer av samskapande och partnerskap för en tillgänglig och hållbar vård för alla patienter, säger Sofia Wallström.

Sofia Wallström tillträder den 1 oktober 2024.

Om Sofia Wallström

  • Jur.kand
  • Generaldirektör IVO sedan 2019
  • Generaldirektör TLV 2013–2019
  • Regeringens särskilda utredare i flera olika utredningar, bland annat gällande prissättning av läkemedel, miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna och nationella läkemedelslistan.
  • Departementsråd Socialdepartementet 2008–2010 med ansvar bland annat för omregleringen av apoteksmarknaden
  • Född 1969
  • Bor i Enköping
  • Gift och tre vuxna barn