X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Nyheter

26 april
EU-parlamentet har röstat ja till ett lagförslag om att skapa ett europeiskt hälsodataområde (EHDS). Detta stärker möjligheten att dra nytta av tillgänglig data på ett säkert sätt, vilket i sin tur främjar medicinsk forskning och utveckling av nya behandlingar.
26 april
Läkemedel spelar en avgörande roll för global hälsa. Det möjliggörs av ett starkt immaterialrättsligt skydd. Med ett EU som satsar på immaterialrätt, innovation och medicinsk utveckling skapar vi vår gemensamma hållbara framtid, skriver Lifs expert Karolina Rondahl på World Intellectual Property Day.
23 april
I samarbete med intressenter från hela Skandinavien arrangerade Inter-Association Initiative, Pharmaceuticals in the Environment (IAI PIETF) ett webbinarium den 10 april. Syftet var att belysa olika initiativ inom upphandling, inköp, och märkning av läkemedel som tagits av aktörer i de skandinaviska länderna.
17 april
EU-minister Jessika Roswall tar nu initiativ till en särskild EU-arbetsgrupp kring läkemedel som ska ledas av Socialdepartementet.
10 april
Vinnova har beviljat en förstudie kring ett svenskt partnerskap för kliniska läkemedelsprövningar, med särskilt fokus på de företagsinitierade prövningarna. Lif är en av deltagarna i projektet.
10 april
”Det är ett viktigt val, det som händer i EU formar samhällsutvecklingen i Sverige och har stor inverkan på bland annat tillväxt, hälsa och välstånd”, säger Lifs chef för politik och kommunikation Peter Leander. ” Vi har tagit fram läkemedelsbranschens EU-agenda för att vi vill öka uppmärksamheten om de EU-frågor som har störst påverkan på Sverige.”
8 april
Nu startar nomineringstiden för Athenapriset, Sveriges största pris till forskning och innovationer som kommit till genom samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet.
4 april
Vi söker en Compliance Officer som ska stödja och företräda läkemedelsbranschen i frågor rörande etik och compliance. Som Lifs Compliance Officer är du en nyckelspelare som, utöver att verka för regelefterlevnad, bidrar i viktiga frågor som att framtidssäkra branschens etiska regelverk och att utveckla förtroendeskapande samverkansformer och partnerskap.
4 april
Hälsodata spelar stor roll för framstegen inom forskning, innovation och utvecklingen av sjukvården. Bättre förutsättningar för sekundäranvändning av hälsodata är en av nycklarna till att stärka Sveriges position som en ledande life science-nation. Därför är det bekymmersamt att man inte tar hänsyn till företagens behov, skriver Lif i sitt remissvar till Utredningen om sekundäranvändning av hälsodata.
3 april
Det svenska läkemedelssystemet har utmaningar med att hantera den snabba och individbaserade läkemedelsutvecklingen. För att uppnå ett framtidssäkrat, transparent och ekonomiskt hållbart läkemedelssystem – där patienter ges tillgång till nödvändiga behandlingar – krävs nya arbetssätt, nya verktyg och utökad samverkan.
27 mars
SKR och Lif uppmanar regeringen att snabbt hantera förslagen från den statliga utredningen ”Tillgång till försäljningsuppgifter om humanläkemedel”.
27 mars
Vi söker en medicinskt sakkunnig för att stärka Lifs medicinska expertis och samarbetet med hälso- och sjukvårdens beslutsfattare. Tillsammans med Lifs medlemmar och kollegor kommer du driva viktiga policyfrågor för att öka omvärldens förståelse för värdet av medicinsk innovation och läkemedel. Uppdraget kräver en djup förståelse för hälso- och sjukvården och förmåga att etablera och underhålla relationer för att säkerställa att Lif förblir en relevant partner till det svenska hälso- och sjukvårdssystemet och inom life science-sektorn.
20 mars
EU-parlamentets utskott ENVI har kommit överens om vissa förändringar av EU-kommissionens förslag till reviderad läkemedelslagstiftning. Överenskommelsen utgör ett delvis positivt första steg i den fortsatta lagstiftningsprocessen, anser Lif.
18 mars
Lifs styrelse har kommit överens med Johan Färnstrand om att gå skilda vägar och att han avslutar sitt uppdrag som vd. Karolina Antonov träder in som tillförordnad vd från och med 19 mars.
18 mars
En överenskommelse om hälsodataförordningen EHDS har nåtts mellan EU-parlamentet och Europeiska rådet. Förslaget som förhandlats fram ger medlemsländerna möjlighet till opt-out för delning av hälsodata.
14 mars
Läkemedelsverket får i uppdrag att sammanställa nationell statistik över kliniska prövningar för läkemedel och medicintekniska produkter. Detta som ett svar på den nedgående trenden för antalet prövningar i Sverige – ett hinder för medicinsk innovation och utvecklingen av nya behandlingar.
14 mars
För att höja cybersäkerhetsnivån i Sverige och stärka motståndskraften krävs ett fördjupat samarbete mellan det privata och det offentliga. Det och NATO-medlemskapet dominerade årets första möte med näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap, där Lif ingår.
13 mars
Läkemedel har potential att i grunden förändra behovet av hälso- och sjukvård, och bör därför vara en av de mest intressanta pusselbitarna för Vårdansvarskommittén att analysera vid ett förändrat huvudmannaskap för hälso- och sjukvården, skriver Peter Leander, chef för politik och kommunikation på Lif.
7 mars
Förra veckan höll världshandelsorganisationen WTO sitt trettonde ministermöte, MC13. Där hanterades frågan om slopandet av patentskydd för covid-19-vaccin skulle utvidgas till att gälla fler covid-relaterade produkter.
7 mars
I en gemensam debattartikel i SvD skriver Lif, IKEM och SwedenBio om att svenska satsningar på innovation riskerar att hämmas av ett europeiskt lagförslag.
6 mars
Sveriges tillgång till högkvalificerad internationell arbetskraft ska stärkas genom vässade myndighetsinsatser, meddelar regeringen. Lif välkomnar initiativet. Rätt expertis är nödvändigt för life science-branschens fortsatta tillväxt.
29 februari
På sällsynta dagen skriver Lifs vd Johan Färnstrand i Life-time om behovet av att förbättra livsvillkoren och behandlingsinsatserna för de minst 500 000 personer som lever med ett sällsynt hälsotillstånd i Sverige.
29 februari
I ett inlägg i Dagens Samhälle framförde prissättningsmyndigheten TLV och Sveriges kommuner och regioner (SKR) att EU:s nya läkemedelslagstiftning ska innehålla ett obligatoriskt krav på jämförande kliniska studier för att ett nytt läkemedel ska godkännas. I en replik utvecklar Lifs vd Johan Färnstrand varför detta inte är rätt väg att gå.
29 februari
Skottdagen den 29 februari är de sällsynta hälsotillståndens dag. Under de fyra år som gått sedan senast har mycket hänt. Bland annat har många nya läkemedel för behandling av sällsynta hälsotillstånd utvecklats.
28 februari
Nya siffror från SCB visar att exporten av läkemedel fortsatte att öka kraftigt under förra året och slår nya rekord. Läkemedel står nu för 7,3 procent av Sveriges totala export.
26 februari
Civilförsvaret ska återuppbyggas och privata aktörer spelar en viktig roll. På ett seminarium hos SNS delade Pär Malmberg från Utredningen om stärkt försörjningsberedskap med sig av insikter om hur näringslivets beredskap, inklusive lagerhållning av läkemedel, kan stärkas.
19 februari
Förslaget till ny läkemedelslagstiftning innebär inte att EUs läkemedelsmyndighet EMA kommer att sänka kraven på medicinsk evidens när de bedömer nytta/risk-balansen för ett nytt läkemedel, enligt en analys.
16 februari
Vetenskapsrådet ska få möjlighet att finansiera forskningsinfrastrukturer av nationellt intresse i upp till tio år istället för dagens sex. Med det hoppas regeringen kunna skapa den långsiktighet som Sveriges forskningsaktörer efterlyst, bland annat Lif. Särskilt infrastrukturen MAX IV är aktuell för längre finansiering enligt utbildningsminister Mats Persson.
14 februari
Regeringens läkemedelsstrategi 2024–2026 fokuserar på utveckling, tillgänglighet och hantering av läkemedel. Den innehåller en välkommen prioritering av kliniska prövningar för att stärka utvecklingen av nya behandlingar, vilket maximerar nyttan av läkemedel och ger tillgång till bästa möjliga vård.
7 februari
Förfalskade läkemedel utgör ett betydande globalt hot mot liv och hälsa. I Europa är systemet med e-verifikation en effektiv spärr mot falska läkemedel i de legala apotekssystemen. Men i kölvattnet av att vi handlar alltmer digitalt måste vi stärka kampen mot falska läkemedel, skriver Lifs vd Johan Färnstrand och e-VIS vd Kristina von Sydow i en debattartikel i Dagens Medicin tillsammans med övriga styrelsen för e-VIS.
2 februari
Statskontoret har på uppdrag av regeringen analyserat Läkemedelsverkets ekonomiska situation, finansieringsmodell och avgiftsstruktur. Analysen visar att Läkemedelsverket fullgör sina uppgifter och har ett högt förtroende, men att regeringen bör ändra myndighetens finansieringsmodell.
2 februari
En moderniserad och mer effektiv organisering av statliga forskningsfinansiärer som kan stödja innovation och samverkan mellan akademi och näringsliv skulle gynna Sverige som internationellt konkurrenskraftig forskningsnation, särskilt inom Life Science. Det skriver Lif i sitt remissvar till regeringens förslag om en omorganisation av systemet.
31 januari
Socialstyrelsen ska förbättra tillgången på hälsodata för forskning. Detta genom kortare handläggningstider på beställningar från Sveriges hälsodataregister och högre kvalitet på leveranserna. För närvarande får forskare, myndigheter och läkemedelsföretag vänta upp till ett år – en flaskhals för forskning och utveckling.
31 januari
Rapporten ”Framtidens bipacksedel” beskriver gällande regelverk och olika initiativ som pågår inom EU kring digitala bipacksedlar. Rapporten beskriver också de fördelar och utmaningar som finns för att främja utvecklingen av digitala bipacksedlar.
26 januari
Regeringens beslut om att Folkhälsomyndigheten ska fortsätta med sin ersättningsgaranti för smala men medicinskt viktiga antibiotika är positivt. Modellen säkerställer tillgången till läkemedel som är centrala för att upprätthålla en effektiv hälso- och sjukvård i Sverige och motverka antibiotikaresistens.
26 januari
Restanmälningarna av läkemedel ökade markant under 2023. Flera faktorer, som global oro och lågkonjunktur, påverkar situationen. Ökningen innebär dock inte nödvändigtvis en faktisk brist på läkemedel. Hotet om höga sanktionsavgifter kan ha bidragit till en överrapportering.
25 januari
Sverige ska bygga en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården för att förbättra patientvården och främja medicinsk innovation. Satsningen involverar flera aktörer, bland annat den forskande läkemedelsbranschen. Regeringen har även tillsatt en utredning kring genomförande och anpassning till den kommande EU-förordningen EHDS.
23 januari
Hur de nationella vaccinationsprogrammen och vacciner kan användas mer effektivt för att främja folkhälsan behöver ses över. En statlig utredning har gjort en översyn men deras förslag räcker inte hela vägen. Mer måste göras, menar Lif och lyfter bland annat att den vuxna befolkningen borde erbjudas vaccinering mot fler sjukdomar.
19 januari
Den här veckan påbörjar EU:s allians för kritiska läkemedel sitt arbete, ett initiativ för att stärka tillverkningen av viktiga mediciner inom unionen och diversifiera internationella leveranskedjor. Målet är att öka Europas självförsörjning och säkerställa tillgången på kritiska läkemedel så att vi minskar vårt beroende av leverantörer i andra delar av världen.
18 januari
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell strategi för sällsynta hälsotillstånd. Lif välkomnar att även Sverige nu tar fram en strategi för hur vården av personer med en sällsynt sjukdom kan förbättras.
15 januari
Vi kommer att genomföra ett serverbyte måndag den 15 januari med start klockan 17. Övergången beräknas ta ett dygn.
15 januari
Lif.se kommer att uppgraderas klockan 18.30 och arbetet beräknas vara klart inom en halvtimme.
12 januari
Folk och försvars rikskonferens 2024 gav plats åt näringslivets och civilförsvarets betydelse för svensk säkerhet. Från Lif deltog vd Johan Färnstrand, som poängterar behovet av starka partnerskap för en hållbar försörjning av varor och tjänster.
12 januari
Sverige har bred kapacitet inom läkemedelsproduktion men det räcker inte för att täcka behovet av kritiska läkemedel. Det krävs en kombination av insatser och gärna nordiskt samarbete, visar Läkemedelsverkets undersökning.
20 december 2023
Den 19 december deltog Lif i en hearing hos regeringen om den nationella life science-strategin. Syftet var att samla nyckelaktörer inom olika sektorer – akademi, offentlig sektor, patientorganisationer och näringsliv – för att få deras synpunkter på vilka målsättningar som är viktigast.
12 december 2023
Regeringen inrättar en AI-kommission för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Initiativet kommer ha betydelse för att främja tillväxt inom AI-området. Kommissionens ska titta på allt från utbildning, lagstiftning till säkerhet och riskkapital. Initiativet välkomnas av Lif, eftersom arbetet också kommer gynna AI-utvecklingen inom Life Science och hälso- och sjukvårdsområdet.
12 december 2023
Hur kan antalet kliniska prövningar i Skåne öka? Regionen ser både framsteg och utmaningar på området. Det framkom på ett välbesökt möte på Medicon Village i Lund, arrangerat av Kliniska studier Sverige, Lif och Skånes forsknings- och innovationsråd.
8 december 2023
Läkemedelsbranschen har stor betydelse för svensk ekonomi och för vårt välstånd, och vi måste värna den positiva utvecklingen inom life science-sektorn. Det var ett av budskapen från Lifs vd Johan Färnstrand under torsdagens öppna utfrågning i riksdagens socialutskott om EUs kommande läkemedelslagstiftning.
8 december 2023
Lif deltog när ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin sammankallade Näringslivsrådet för att diskutera Sveriges nationella säkerhetsstrategi och krisberedskap. Vd Johan Färnstrand lyfte åtgärder för en trygg läkemedelsförsörjning.
5 december 2023
Läkemedelsbranschen ser stora möjligheter att bidra till strategin som har potential att lyfta export och innovation och stärka Sveriges position internationellt, samtidigt som den bidrar till grön och digital omställning.
30 november 2023
Sveriges BNP minskade under tredje kvartalet i år. Det råder recession med en allmänt sviktande ekonomi. Samtidigt har SCB presenterat nya siffror för svensk utrikeshandel, och en uppgång i läkemedelsexporten visar att branschen står stadigt i den negativa konjunkturen.
28 november 2023
Regeringen har låtit utreda hur möjligheterna till sekundäranvändning av hälsodata kan förbättras, en viktig komponent i arbetet med att stärka hälso- och sjukvården. I slutet av november presenterade utredningen sina slutsatser.
18 november 2023
Antibiotikaresistens är ett växande globalt hälsohot och situationen blir alltmer akut. Vacciner är en viktig del av WHO:s strategi för att bekämpa problemet. En kraftfull insats från Sveriges sida skulle vara att utöka vaccinationsprogrammen och därigenom minska användningen av antibiotika som driver på resistensutvecklingen.
17 november 2023
Nollvision cancer och Lif har tagit fram en uppföljningsrapport till den rapport som publicerades 2021 om status i arbetet med att implementera precisionsmedicin i Sverige. Den visar att det har skett en positiv utveckling men att en rad hinder fortfarande kvarstår.
15 november 2023
Årets Athenapris går till en ny metod för icke-invasiv övervakning av trycket inuti hjärtat hos patienter med hjärtsvikt. Metoden kan ge bättre monitorering och behandling av en stor patientgrupp, som i dag har en hög överdödlighet.
6 november 2023
Forskningspolitiken måste stärka den svenska Life Science-branschens konkurrenskraft och utveckla sjukvården, skriver Lif i sitt inspel till regeringens forsknings- och innovationsproposition 2024. Det kräver samverkan på internationell, nationell och regional nivå inom sektorns alla fält.
27 oktober 2023
Under 2022 fortsatte satsningarna på forskning och utveckling i Sverige. De totala utgifterna för verksamheten i landet uppgick till cirka 203,5 miljarder, en ökning från 2021 med nästan tre procentpå 2022 års prisnivå.
26 oktober 2023
Sista avsnittet i "Läkemedelsbristen – finns det någon lösning?" är här. Lifs handlingsplan mot läkemedelsbrist som nämnts serien igenom har nu lanserats och vi tittar närmare på förslagen för att trygga tillgången till mediciner.
26 oktober 2023
Läkemedelsbranschen tar ytterligare ett steg i arbetet med att säkerställa svenska patienters tillgång till mediciner: Idag lanserar Lif en handlingsplan som beskriver hur branschen arbetar för att hantera och förebygga läkemedelsbrist och bidra till en robust hälso- och sjukvård. Planen innehåller en rad åtgärdsförslag.
19 oktober 2023
I veckans avsnitt är det dags för patienternas perspektiv. Vad händer när medicinen du behöver plötsligt inte står att finna? Svenska Epilepsiförbundets ordförande Bengt Eliasson berättar om utmaningarna.
13 oktober 2023
En utredning som har granskat finansieringssystemet för forskning och innovation lämnar nu förslag på en omstrukturering som kan möta dagens och morgondagens behov. Då kvaliteten i svensk forskning stått stilla de senaste tio åren trots ökade statliga anslag behövs ett omtag.
12 oktober 2023
Varför saknas plötsligt vissa mediciner på apotekshyllan? Lif djupdyker i orsakerna till läkemedelsbrist och vad som görs för att åtgärda problematiken. Avsnitt två gästas av chefsfarmaceuten Fredrik Boström.
11 oktober 2023
E-hälsa och digitalisering är viktiga verktyg för att stärka patienternas egenmakt och frigöra resurser i vården. Internetstiftelsens senaste rapport Svenskarna och internet visar att 8 av 10 personer använder e-tjänster för sjukvården, vilket är ett betydande antal, tycker Lifs digitaliseringsexpert Gunilla Englund.
10 oktober 2023
I en nyligen publicerad delrapport från E-hälsomyndigheten presenteras konkreta förslag för att påbörja skapandet av en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården och tandvården. Lif välkomnar förslagen som lyfter vikten av att ha processer för samarbete med berörda aktörer och intressenter som centrala delar för att kunna genomföra uppdraget.
6 oktober 2023
Representanter från Svenska läkaresällskapet och Sveriges läkarförbund kräver besked från regeringen och läkemedelsindustrin om läkemedelsbristen i en debattartikel Svenska Dagbladet. Att kunna leverera läkemedel till sjukvård och patient är högsta prioritet för oss inom läkemedelsbranschen. Problemet med läkemedelsbrist är globalt, men det finns lösningar nationellt.
5 oktober 2023
Varför saknas plötsligt vissa mediciner på apotekshyllan? Lif djupdyker i orsakerna till läkemedelsbrist och vad som görs för att åtgärda problematiken i samtal med centrala spelare inom svensk läkemedelsförsörjning.
2 oktober 2023
Biokemisten Katalin Karikó och immunologen Drew Weissman belönas med Nobelpriset i medicin 2023 för sitt banbrytande arbete med mRNA-teknik, som lade grunden för snabb utveckling av covid-19-vacciner.
29 september 2023
Lif uppmanar till ett nationellt grepp om läkemedelsprövningar för att motverka Sveriges minskade attraktivitet som prövningsland. I sitt remissvar till utredningen om företagsinitierade kliniska prövningar fastslås att ett partnerskap mellan industrin, akademin och sjukvården skulle stärka landets position inom Life Science och gynna både patienter och svensk ekonomi.
28 september 2023
Lif ingår i Näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap som verkar för att samhällsviktig verksamhet ska kunna upprätthållas utan störningar oavsett globala händelser. Den 26 september kallade rådet till möte.
22 september 2023
EU-kommissionens förslag till ny läkemedelslagstiftning syftar till att öka tillgången till läkemedel i medlemsstaterna och stärka Europas innovationskraft. Men förslagets nuvarande utformning går i direkt motsatt riktning och måste revideras, anser Lif.
21 september 2023
Tre nya medlemmar valdes in i Lifs styrelse den 18 september: Daniel Lucas från Eli Lilly, Emelie Antoni från AstraZeneca och Johan Kahlström från Novartis. De ser fram emot att arbeta fokuserat med frågor som snabbare tillgång till innovativa läkemedel och en ledande global position för svensk Life Science.
12 september 2023
Tre forskningscentrum som blivit viktiga aktörer i det svenska ekosystemet för biologiska läkemedel får nu ny finansiering från Vinnova och Vetenskapsrådet. Verksamheterna ska göra Sverige ledande inom utveckling och produktion, något som på sikt bidrar till export, tillväxt och fler jobbtillfällen.
8 september 2023
Regeringen öronmärker medel i nästa års budget för att förlänga skattelättnaden för utländska experter som arbetar i Sverige. Utvidgningen av den så kallade expertskatten är nödvändig för att säkra den världsledande spetsforskning och innovation som krävs för Life Science-branschens tillväxt.
7 september 2023
I höstbudgeten avsätts nästan 800 miljoner kronor för inköp av covidvaccin, då staten förlänger överenskommelsen med SKR för att säkerställa en jämn och hög vaccineringstäckning under nästa år. Det ger regionerna goda förutsättningar att fortsätta skydda riskgrupperna.
7 september 2023
Regeringen satsar 341 miljoner kronor över tre år på att bygga en gemensam digital infrastruktur för hela Sveriges hälso- och sjukvård, förslaget välkomnas av Lif som lyfter vikten av en nära dialog med näringslivet under arbetet.