X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Nu öppnar nomineringen till Guldpillret 2020

13 maj 2020

Ett utbildningsstipendium på 100 000 kronor ska delas ut till de som har hittat ett sätt att använda läkemedel säkrare och bättre. Nominera din kandidat till Guldpillret 2020 senast 28/8.

Läkemedelsskador orsakar onödiga kostnader, kräver vårdresurser och kan innebära tungt lidande för de patienter som drabbas. Felaktig användning av läkemedel är ett stort och angeläget patientsäkerhetsproblem som berör alla delar av hälso- och sjukvården.

Har du hittat ett sätt att förbättra läkemedelsanvändningen? Nominera ditt arbete till Guldpillret 2020.

Vilka arbeten kan bli nominerade?

Det går bra att nominera både sitt eget och andras arbete. Alla som arbetar i hälso- och sjukvården, apotekssektorn, läkemedelsindustrin eller andra delar av Life Science-området kan vara med och tävla.

Här är några exempel på områden där årets Guldpillervinnare kan ha gjort insatser:

  • Nya arbetssätt och metoder som förbättrar kvaliteten och säkerheten i läkemedelsanvändningen och leder till ökad patientsäkerhet.
  • Tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos personal och patienter och minskar risken för felaktig läkemedelsanvändning.
  • Forskning som bidrar till en förbättrad läkemedelsanvändning.

Nominering

Nomineringstiden startar den 13 maj och pågår fram till den 28 augusti. Här nominerar du ditt bidrag.

Om Guldpillret

Priset instiftades 2010 av Läkemedelsförsäkringen och delas ut i samarbete med Dagens Medicin.

Utmärkelsen ska stimulera medarbetare som arbetar med läkemedel i sjukvården, på apotek, hos myndigheter, i läkemedelsbranschen eller andra organisationer att hitta recept för en bättre läkemedelsanvändning och färre läkemedelsskador.

Guldpillret har instiftats av Läkemedelsförsäkringen i samarbete med Dagens Medicin och Apoteksmarknaden. Priset består av ett utbildningsstipendium på 100 000 kronor.

I årets jury sitter Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen, Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet, Mikael Hoffman, ordförande i Svenska läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, chef för stiftelsen Nepi, nätverket för läkemedelsepidemiologi, Märit Johansson, ordförande Apotekarsocieteten, Kristina Dunder, senior expert på Läkemedelsverket samt svensk ledamot i CHMP, den vetenskapliga kommittén för humanläkemedel hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet, Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Malin Parkler, vd Pfizer och Christina Kennedy, chefredaktör för Dagens Medicin.