X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Life Science-samordnaren vill ha EMA till Sverige

4 juli 2016

Regeringens Life Science-samordnare Anders Lönnberg vill att EU-myndigheten EMA placeras i Sverige, säger han i en Eko-intervju den 4 juli. Förre EMA-chefen Thomas Lönngren anser att en sådan lokalisering skulle innebära väldigt mycket för svensk vetenskaplig forskning på medicinområdet, och även näringsminister Mikael Damberg uppges i inslaget vara av åsikten att EMA bör till Sverige.

LIFs VD Anders Blanck skrev redan i februari i en artikel i LIFs webbtidning "LIFe-time.se" att vid en eventuell Brexit borde Sverige göra allt för att EMA skulle omlokaliseras till just Sverige.

Efter den brittiska folkomröstningen blev den hypotetiska idén mycket mer konkret, vilket Life Science-samordnarens uttalanden i Eko-intervjun visar.

EMA har idag nästan 900 anställda vid det nuvarande huvudkvarteret i London.

Tomas Lönngren, den förre EMA-chefen, är mycket positiv till idén om EMA till Sverige, men hans bedömning är att chansen är liten på grund av att Sverige redan har en EU-myndighet (den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC). Lönngren hävdar att "många länder har ingen EU-myndighet".

Denna sida om EU-myndigheter visar dock att EU-myndigheter finns i de flesta EU-länder, även i små länder som Malta, Cypern och Luxemburg. Det är bara Bulgarien, Rumänien och Slovakien som inte har någon EU-myndighet.

Alla de EU länder som hittills visat någon form av intresse för EMA (Danmark, Nederländerna och Italien bland dem) har alla redan EU-myndigheter lokaliserade hos sig, så det kan inte vara ett argument emot just den svenska kandidaturen.

Anders Blanck intervjuades även den 5 juli i Svenska Dagbladet om varför EMA bör lokaliseras till Sverige.