LIF välkomnar två nya traineer

23 oktober 2019

I oktober startade den första omgången av LIFs traineeprogram. Av många toppkvalificerade sökande gick de två utbildningsplatserna till Sofia-Maria Annell och Caroline Nabavieh, som nu är på plats på kansliet för att under 18 månader lära sig allt om läkemedelsbranschen.

Sofia-Maria Annell har precis avslutat sina studier på KI där hon gick masterprogrammet i bioentreprenörskap och kandidatprogrammet i biomedicin. ”Det är ett bra tillfälle att få en bas att stå på och få överblick över industrin och branschen och lära sig spelreglerna. Jag har förstått att de är minst sagt komplexa”, säger hon om traineetjänsten.

Caroline Nabavieh tog nyligen sin juristexamen vid Stockholms universitet där hon bland annat fördjupade sig i konkurrensrätt och business and human rights. Hon har ingen tidigare erfarenhet av läkemedelsområdet men intresset har alltid funnits där.

”Det är många i min närhet som forskar, bland annat på olika cancerformer. Läkemedel är en så viktig del av samhällsapparaten, för att samhället i stort ska kunna ta sig framåt och för individerna. Den här världen är rätt stor och outforskad för mig. Det var därför jag sökte traineetjänsten, för att få ett bättre helhetsperspektiv, djupare inblick och större förståelse för hur branschen funkar. Det är ett ypperligt tillfälle.”

”Behov av att ge spetskompetens inom läkemedelsbranschen”

Ansvarig för programmet är LIFs planeringschef Karolina Antonov.

”Vi har länge tänkt på att starta ett traineeprogram. Det finns ett behov av att kunna ge spetskompetens till personer i början av karriären med siktet inställt på en framtid inom läkemedelsområdet, och det känns väldigt roligt att de är här och att det äntligen är igång. Nu ser vi fram emot att ge våra traineer den skräddarsydda kunskap och det kontaktnät som behövs för att ta steget in i branschen.”

LIFs traineeprogram öppnar för en lysande karriär

Efter traineetiden är Caroline och Sofia-Maria redo för en karriär på ledande positioner inom läkemedelsindustrin, styrningen av hälso- och sjukvården eller statliga myndigheter. De har ännu inte bestämt vad de ska satsa på, det är för tidigt att säga, men Sofia-Maria är intresserad av market access.

"Hur man på bästa sätt kan använda samhällets resurser för att patienter ska få tillgång till bästa möjliga behandlingar är en spännande fråga. Då handlar det om att ha en bra förståelse för hela branschen, ett övergripande perspektiv och strategitänk vilket jag tycket är roligt."

Caroline säger att hon behöver större insikt i branschen innan hon kan bestämma sig för någon specifik yrkesroll: ”Jag är öppen för att ta in nya intryck, kunskaper och möjligheter att ta mig vidare i karriären.”

Utbildning hos centrala aktörer inom läkemedelsområdet

Men innan karriären tar mer specifik form väntar 18 månaders traineetjänstgöring under ledning av LIFs områdesexperter inom forskning och utveckling, market access och analys av läkemedelsförsäljning. Perioden ska även varvas med besök och utbildning hos medlemsföretagen och aktörer av vikt för läkemedelsområdet och LIFs verksamhet. Bland annat är besök på KI, Läkemedelsförsäkringen och Swedish Medtech inplanerade.

”De som är intresserade av att ta emot traineerna en kortare period får gärna höra av sig”, säger Karolina Antonov.

Foto på kontaktpersonen
Karolina Antonov Analyschef

HoS kvalitet och finansiering
Prissättning & Subventionsfrågor
Statistik & RWD

Kontaktperson TLV, Vårdanalys, SBU