X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

LIF om restnoteringar på DN Debatt

24 maj 2019

Den senaste veckan har problemet med restnoterade läkemedel debatterats på DN Debatt. I veckan startade överläkarna Jan Calissendorff och Mikael Lehtihet en debatt om problemet med restnoterade läkemedel. LIF, tillsammans med FGL, är en av flera som skrivit replik på artikeln.

”Från industrins håll ser vi ett stort behov av nationell samordning mellan myndigheter, läkemedelsföretag, distributörer, apotek samt hälso- och sjukvårdens olika enheter för att klarlägga hur situationen ser ut och vilka alternativ som finns för att undvika att patienterna drabbas”, skriver LIFs vd Anders Blanck och FGLs ordförande Kenneth Nyblom och menar att Läkemedelsverket borde få rollen som samordnare.

Debattartikeln sätter även restnoteringarna i en global kontext och lyfter bland annat den internationella konkurrensen om begränsade volymer. De påpekar också att det är viktigt att marknadsförutsättningarna tillåter flera leverantörer att lagerföra sina läkemedel i Sverige.

Läs artikeln i sin helhet på DN Debatt: Nationella upphandlingar kan tvinga läkemedelsbolag lämna svenska marknaden

Fler inlägg i restnoteringsdebatten

Sveriges Apoteksförening, Läkemedelsverket och Mikael Hoffmann från stiftelsen NEPI har också deltagit i debatten. Här finns alla inlägg.

Patientsäkerheten hotas när allt fler läkemedel restnoteras 

Oklart ansvar efter apoteksomregleringen 2009

Apoteken är ofta lösningen när läkemedel restnoteras

Läkemedelsverkets roll är att sprida information