X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Gabriel Wikström presenterade nytt uppdrag under LIFs seminarium i Almedalen

5 juli 2016

Under ett seminarium i Almedalen arrangerat av LIF presenterade folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström den utredning som ska se över en ny modell för antibiotika.

Läs LIFs pressmeddelande om den nya modellen, på svenska och engelska.

Folkhälsomyndigheten har ju haft i uppdrag sedan i april att se över hur redan befintliga antibiotika kan användas på ett bättre sätt. Nu får myndigheten i uppdrag att ta fram en förstudie kring hur den här hälsoekonomiska modellen som LIF tagit fram kan sjösättas, och faktiskt se till att vi har tillgång till de antibiotika vi behöver, sade Gabriel Wikström på seminariet.

– Det som är intressant med den här modellen från LIF är att den inte bara kan användas till existerande antibiotika. Grunderna i modellen kan användas när de gäller att få incitament för att få fram nya antibiotika. Det tycker jag är spännande.

När kan det här vara igång?
– Nu får Folkhälsomyndigheten titta på detta. Men det är klart att det är angeläget att vi snabbt får till stånd detta.

Karolina Antonov, analyschef på LIF, säger i en artikel av DN att "Det som är riktigt spännande är att vi kan vara först med att lösa den här problematiken. Fungerar det tror vi att det kan inspirera andra länder så att modellen får spridning".