Medier har rapporterat om en jämförande studie av hur den så kallade "disclosure code", öppen redovisning av ersättningar till hälso- och sjukvården från läkemedelsföretag, införts i nio olika länder. Det framkommer en del missuppfattningar i medierapporteringen, och LIF vill därför förtydliga:
"Disclosure code" innebär att läkemedelsföretag öppet redovisar ersättningar som utbetalats till hälso- och sjukvården. Det handlar om sjukvårdens deltagande i kliniska läkemedelsprövningar och om olika samverkansprojekt med vårdenheter och med enskilda medarbetare, främst läkare, inom sjukvården.
Nära samverkan är en förutsättning för att hälso- och sjukvården kontinuerligt ska utvecklas, och för kunskapsspridning. Samverkan handlar exempelvis om klinisk forskning när nya läkemedel ska prövas på patienter, eller om kunskapsspridning när en läkare anlitas som expert vid utbildningsmöten. Utan denna nära samverkan skulle inte sjukvården utvecklas, och nya läkemedel skulle inte kunna forskas fram.
Det är mycket viktigt att denna samverkan kan ske med bibehållet förtroende från omvärlden. Därför krävs öppenhet och tydliga regler. Sedan många år finns en central överenskommelse mellan LIF och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, med detaljerade samverkansregler mellan sjukvårdspersonal och företag. Överenskommelsen är en del av LIFs etiska regelverk, LER. "Disclosure code" är sedan 2014 en del av LER.
I år kommer läkemedelsföretag i Sverige från den 31 maj att rapportera om ersättningar som avser 2017. I de flesta andra länder sker rapporteringen en månad senare. Tidigare år har ersättningar till sjukvården för deltagande i klinisk forskning varit det helt dominerande kostnadsslaget. Totalt bidrog företagen 2016 med cirka 920 miljoner kronor, varav 735 miljoner var för forskning och utveckling. LIF har upprättat en portal där medlemsföretag publicerar sina rapporter. Antingen kan dokumenten laddas ned direkt, eller nås via länk till respektive företag.
Vad gäller ersättning till enskilda medarbetare inom hälso- och sjukvården, främst läkare, krävs att dessa lämnar sitt samtycke för att öppen rapportering ska kunna ske. Detta regleras av personuppgiftslagen (PUL), som under våren kommer att ersättas av den nya europeiska dataskyddsförordningen (GDPR). Sverige har tidigare år legat i topp i Europa vad gäller öppenhet från läkare, ca 80 – 85 procent av medarbetare inom vården har gett samtycke.