X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

FASS ska visa information om restnoteringar

26 november 2019

I februari lanserar FASS en ny tjänst som visar detaljerad information om restnoterade läkemedel – ett initiativ för att förenkla hanteringen av läkemedelsbrister.

När tjänsten sjösätts blir det enklare för vården att hantera uppkomna restsituationer; i samband med utfärdandet av ett recept kommer läkarna att se om det aktuella läkemedlet är restnoterat och vilka alternativa preparat som står till buds. Även allmänheten kommer kunna ta del av informationen.

– Den som besöker FASS kommer kunna se vilka läkemedel som har information om en pågående restnotering. Man kommer också att kunna ta del av Läkemedelsverkets råd om hur man ska hantera situationen, säger Gunilla Englund affärsutvecklingsansvarig på FASS, i en intervju med LIFe-time.se.

Måste jobba bredare för att åtgärda grundproblemet

Läkemedelsportalen FASS har bred räckvidd och når både allmänhet och vårdpersonal. LIFs expert på läkemedelsanvändning Bengt Mattson säger att den nya tjänsten förbättrar hanteringen av bristsituationer men att Sverige måste jobba bredare för att lösa problematiken på sikt.

– I grunden är problemet att det finns en större efterfrågan än tillgång på läkemedel och vacciner runt om i världen.

För att varaktigt säkra tillgången på läkemedel menar Bengt Mattson att man bland annat måste se över möjligheterna till lagerhållning, titta på spelreglerna för marknaden i stort och analysera hur systemet med generiskt utbyte av läkemedel som inte är patentskyddade påverkar tillgängligheten.

Se intervjun nedan och läs hela artikeln på LIFe-time.se.