X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Coronaviruset och tillgången till läkemedel

25 mars 2020

Med anledning av coronapandemin vill LIF informera om arbetet med att säkra tillgången till läkemedel och hur du kan hjälpa till för att alla ska kunna få tag i de mediciner de behöver.

Utbrottet av coronaviruset har än så länge inte orsakat någon läkemedelsbrist i Sverige, och läkemedelsbranschen fokuserar intensivt på att upprätthålla tillgången till läkemedel. Vi arbetar nära tillsammans med resten av aktörerna i försörjningskedjan, Läkemedelsverket och andra myndigheter för att säkra leveranserna till hälso- och sjukvården och landets apotek.

Kommer det att bli brist på läkemedel på grund av coronaviruset?

Genom våra insatser för att säkra produktionen och leveranserna kommer de allra flesta läkemedel finnas tillgängliga, men det kan hända att du behöver byta till ett annat läkemedel än det du är van vid. I så fall får du information och stöd av apotekspersonalen.

Det kan också vara så att läkemedlet inte finns på ditt vanliga apotek. Personalen kan då hänvisa dig till ett annat apotek, eller så kan du själv söka upp ett apotek i närheten som har dina varor hemma. Till din hjälp har du lagerstatustjänsten på Fass. Ett annat alternativ är att beställa produkterna via apotekens digitala tjänster.

Så kan du hjälpa till att säkra tillgången till läkemedel

Läkemedelskedjan är komplex och global, med många aktörer, och tillgången på läkemedel är känslig för snabba förändringar i efterfrågan. Det bästa du kan göra är att inte köpa extra läkemedelsförpackningar för säkerhets skull. Då kapas topparna på efterfrågan så att företag och distributörer hinner leverera läkemedel innan de tar slut på apoteken.

Läkemedelsverket har uppmanat apoteken att begränsa antalet förpackningar med receptfria läkemedel som varje kund får köpa och att inte lämna ut mer receptbelagda läkemedel än vad som behövs under de närmaste månaderna. I det rådande läget måste alla ta enskilt ansvar.

Vi arbetar med att hitta vaccin och behandlingar mot covid-19

Parallellt med arbetet för att säkra tillgången till läkemedel pågår en intensiv aktivitet på de forskande läkemedelsföretagen och i resten av den medicinska forskningsvärlden för att få fram vaccin mot coronaviruset och behandlingar för covid-19. LIF har sammanställt en lägesbild av hur forskning och utveckling ligger till. Den uppdateras löpande.