X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Nationella innovationskontor kan göra Sverige mer attraktivt

6 maj 2021
Bild med texten Lif remissvar

En satsning på ett nationellt innovationskontor inom Life Science-området för att kraftsamla och skapa en tydlig ingång till universiteten för exempelvis företag är ett av förslagen i betänkandet för att utveckla det svenska innovationsstödssystemet som Lif vill se realiseras.

Lif har lämnat synpunkter på utredningen om ett utvecklat innovationsstöd vid universitet och högskolor och dess betänkande ”Innovation som drivkraft – från forskning till nytta”. Lif ser mycket positivt på utredningens övergripande ansats att genom ett mer utvecklat innovationsstödssystem stärka Sveriges innovations- och konkurrenskraft.

 – Förslaget om nationella tematiska innovationskontor välkomnar vi från Lif, det skapar tydligare ingångar för företag som vill samverka och utveckla nya innovationer tillsammans med universitet och högskolor, säger Frida Lundmark, Lifs Life Science-expert som samordnat remissvaret.

– Vi ser också att detta i förlängningen kan bidra till ökade investeringar inom Life Science-området men konkurrensen om investeringar är tuff. Läkemedelsbranschen är i princip globaliserad och majoriteten av företag har verksamhet i och försäljning till hela världen och kan följaktligen fritt välja att satsa på forskning och utveckling i det land som har det bästa erbjudandet, menar Frida Lundmark

Tidigare bedrev läkemedelsföretagen mer av grundforskning och tidig utveckling internt inom respektive företag. Idag är läkemedelsbranschen snarare ett ekosystem där resultaten från forskning i ökad utsträckning utvecklas fram till ”proof-of-concept” inom universitet och högskolor och/eller små och medelstora företag (SMF). Därefter krävs det att etablerade och globala läkemedelsföretag kan ta över den fortsatta utvecklingen och kommersialiseringen av en färdig produkt som kan tillverkas i stor skala.

Frida Lundmark, som tidigare arbetat på Vinnova under ett antal år ser vinster med förslaget för både stora och små företag och inte minst, för samhället i stort.

– Att komplettera nuvarande innovationsstöd inom universitet och högskolor med ett utökat stöd för samverkan mellan akademi, etablerade företag, SMF och hälso- och sjukvård är angeläget för att också utveckla innovationer genererade inom företag i samverkan med universitet och högskolor.

– Det övergripande målet är ju gemensamt, att forskningen ska bidra till att patienter och hälso- och sjukvården får tillgång till nya och bättre behandlingar som bidrar till ökad livskvalitet och kanske till och med bot av svår sjukdom.

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy