X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

World Intellectual Property Day 2021: Immaterialrättens betydelse för innovation av nya läkemedel och behandlingar

26 april 2021
Forskare med läkemedel

26 april varje år uppmärksammas World Intellectual Property Day världen över. Tillsammans med Svenskt Näringsliv tar också Lif tillfället i akt att uppmärksamma hur viktig immaterialrätten är för Life Science-branschen och, i förlängningen, patienterna samt hälso- och sjukvården.

Att ta fram ett nytt läkemedel är både tids- och resurskrävande. Endast 12 procent av alla kliniska prövningar ger resultat i form av nya läkemedel och urholkas det immaterialrättsliga systemet kommer intresset för att starta ny forskning att minska vilket på lång sikt resulterar i minskad tillgång till nya läkemedel.

– Vill vi hitta helt nya behandlingsmetoder för fler sjukdomar måste vi också utveckla och anpassa systemet till den nya teknik som vi ser kan komma att revolutionerna sjukvården som vi känner den idag, säger Karolina Rondahl, trainee på Lif med särskilt ansvar för immaterialrättsliga frågor.

Och Sverige kan bli mer proaktivt på EU-nivå men också nationellt.

– Vi behöver en näringspolitik för kunskapsekonomin, konstaterar Christina Wainikka, policyexpert immaterialrätt, Svenskt Näringsliv. 

Se filmen med Karolina Rondahl, trainee på Lif och Christina Wainikka, policyexpert immaterialrätt, Svenskt Näringsliv.

 

Så här tycker Lif i aktuella immaterialrätts frågor

Fakta om immaterialrätt inom Life Science