X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Dags för en ”one-stop-shop” för hälsodata även i Sverige

15 mars 2021
Dator log in

I veckan presenterade Danmark ett initiativ som ska öka tillgängligheten till hälsodata för forskning, utveckling och innovation och i Finland har Findata sedan tidigare startat arbetet med att öka möjligheterna till att använda hälsodata för forskning och innovation. Flera av komponenterna i det danska initiativet ingår också i de synpunkter som Lif skickat till Vetenskapsrådet med anledning av uppdraget i forsknings- och innovationspropositionen om att inrätta en rådgivande funktion för hälsodata

– Vi välkomnar uppdraget till VR och ser att inrättandet av den rådgivande funktionen utgör ett viktigt steg mot en nationell ingång och en ”one-stop-shop” för hälsodata i Sverige, motsvarande Findata i Finland och den nationella ingången för hälsodata som Danmark nu etablerar.

Frida Lundmark lyfter fram att den rådgivande funktionen som Vetenskapsrådet fått i uppdrag att inrätta i stort motsvarar den danska vägledningsfunktionen.

– Det som Sverige bör titta extra noga på i det nya initiativet är den applikationsportal som Danmark planerar att lansera redan under första kvartalet 2021. Skulle en sådan lösning kunna kopplas till de redan etablerade funktionerna på Vetenskapsrådet kombinerat med det nya uppdraget kring rådgivning så skulle Sverige stå sig väl i konkurrensen med både Finland och Danmark.

– För att nå hela vägen dit krävs dock en särskild satsning på att etablera en nationell ingång med målsättningen att leverera en one-stop-shop-lösning för hälsodata i Sverige, säger Frida Lundmark.

Lif vill också att utvecklingen av en svensk one-stop-shop-modell inkluderar övriga myndigheter och aktörer inom hälsodataområdet såsom exempelvis Socialstyrelsen för att möjliggöra en heltäckande modell för forskning, innovation samt för hälso- och sjukvården.

Kartlägg hinder

Tillgång till hälsodata är centralt för de forskande läkemedelsföretagens möjlighet att utveckla ny diagnostik och nya behandlingar som i sin tur utvecklar hälso- och sjukvården.

– Vi lyfter också fram i vår skrivelse att en annan viktig åtgärd för att utveckla det svenska Life Science-systemet är uppdraget till VR om att kontinuerligt kartlägga hinder och flaskhalsar och därigenom bidra till en ändamålsenlig lagstiftning för hälsodata som tillämpas på ett enhetligt sätt för samtliga aktörer i Life Science-systemet, avslutar Frida Lundmark.

Läs hela skrivelsen.

Foto på kontaktpersonen
Frida Lundmark Sakkunnig policy

Sakkunnig policy