X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Internationell oro för att vaccinering mot andra sjukdomar störs av covid-19

12 februari 2021
Illustration av sprutor

Under coronakrisen har fokus legat på kampen för att få fram ett covid-19-vaccin och värdet av vacciner har sällan varit så tydligt. Men i skuggan av pandemin har vaccinationer mot andra sjukdomar i en del länder satts på paus på grund av en hårt belastad sjukvård. Nu uppmärksammas problemet av  läkemedelsföretagens internationella branschförening IFPMA och en rad andra organisationer.

I och med covid-19-vaccinerna har en milstolpe i kampen mot pandemin uppnåtts. Vacciner är en oumbärlig del av arbetet med att skydda människors hälsa och det är viktigt att vaccinationerna mot andra sjukdomar, som i många länder fått ett avbräck på grund av coronapandemins inverkan på sjukvården, återupptas. WHO och UNICEF slår till exempel larm om att 2020 kan vara den första gången på 28 år som den årliga täckningsgraden för barnvaccin sjunker, något som kan få allvarliga konsekvenser för folkhälsan och samhällets välstånd.

En rad organisationer, bland annat läkemedelsföretagens internationella branschförening IFPMA, lanserar nu en kampanj för att uppmärksamma hälsoaktörer och regeringar världen över på behovet av att upprätthålla och utöka vaccineringen mot svåra och/eller smittsamma sjukdomar. Annars riskerar utbrott av exempelvis influensa och mässling att belasta den redan hårt ansträngda sjukvården och dessutom bidra till ökad ohälsa i samhället.

Åtgärder för att vaccinera ikapp

Man uppmanar världens regeringar att skyndsamt agera för att återuppta vaccinationsprogram och -kampanjer som avbrutits och dessutom vaccinera ikapp alla grupper som blivit utan på grund av pandemin. Det kan bland annat ske genom ökad tillgänglighet till vaccinering, budgetsatsningar för att bekosta vaccinationer och skarpa investeringar i en högre vaccinationsgrad hos befolkningen i stort, inte bara hos de allra yngsta. För att säkra människors hälsa, förebygga dödsfall och bygga en hållbar sjukvård med kapacitet att hantera nuvarande och kommande utmaningar är det viktigt även fokusera på immuniseringen av ungdomar och vuxna ända upp i ålderdomen.

Ökad insikt i samhället om värdet av vacciner

Som medlemmar i både IFPMA och dess europeiska motsvarighet EFPIA stöttar Lif kampanjen. Bengt Mattson, vaccinexpert, kommenterar:

– Vi har god vaccinationstäckning i det allmänna nationella vaccinationsprogrammet för barn. Det är av absolut största vikt att vidmakthålla det, även i den pressade situation – och med krav på fysisk distansering – som samhället befinner sig i till följd av pandemin. Men Sverige behöver också kraftigt öka möjligheterna för den vuxna befolkningen att få tillgång till värdefulla vacciner. Coronapandemin har ökat förståelsen i samhället för värdet av vacciner, men jag förvånas av att inte ens de vaccinationsprogram för äldre och riskgrupper som föreslogs av Folkhälsomyndigheten redan 2016, omfattande bland annat vaccin mot influensa och mot pneumokocker, har införts på nationell nivå. Det är nu hög tid för staten att agera.

Kampanjen drivs av bland annat EFPIA (The European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), IFPMA (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations) och Vacccines Europe.

Foto på kontaktpersonen
Bengt Mattson Sakkunnig policy

Expert på läkemedelstillverkning och distribution

Expert vacciner och antibiotikaresistens

Expert miljö och hållbarhet

Deltagare i Nationella läkemedelsstrategin

Kontaktperson Folkhälsomyndigheten

Hållbar utveckling
Nationella läkemedelsstrategin 3.4