X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Framtidens apotek – en del av hälso- och sjukvården

19 oktober 2021
Illustration gubbe och pratbubbla

Tävlingen "Framtidens Apotek" ville få förslag på hur ett apotek kan se ut om fem, tio eller femtio år men också hur framtidens apotek kan bidra till att främja ett liv i hälsa. Det vinnande förslaget kom från Forum for Health Policy som vill se att apoteken men också farmaceuterna i framtiden blir en mer naturlig del av hälso- och sjukvården.

Forum för Health Policy – vars förslag gick ut på att apoteken i större utsträckning ska kunna fylla lyckor i hela vårdkedjan, hjälpa till och avlasta vården – vann i dagarna första pris i Apoteket ABs tävling Framtidens apotek. Magnus Lejelöv, Lifs digitaliseringsexpert och ansvarig för det regionala arbetet var en av deltagarna i det vinande laget.

Varför vann just ert förslag?

– Konkurrensen var stenhård men vi hade det mest övergripande och genomarbetade förslaget som både fick in Apoteketens roll i de stora megatrenderna inom svensk hälso- och sjukvård men vi hade också med det datadrivna som support till farmaceutens kompetens.

– Vi hade också fördelen att ha en kunnig patient med i vår grupp och då blir det nästan alltid både mer verklighetsanpassat och mer spot on.

Vilket av era förslag skulle du själv vilja se genomfört först?

– Vi funderade mycket kring apotekens roll och delar av det kräver anpassningar av övriga systemet vilket kommer att ta lite längre tid. Det jag tror går att genomföra i närtid är exempelvis mer specialiserade farmaceuter – exempelvis cancerfarmaceuter som kombinerar kunskap kring läkemedel med kunskap kring en diagnos och på så sätt skapa ett mervärde för patienterna.

Hur ser du att på apotekens roll i en än mer digital framtid?

– Apoteken har förmånen att vara en första instans när man söker hjälp för ett hälsoproblem och min tro är att en framtida digital triagering även har med ett digitalt eller fysiskt apotek som ett alternativ när vården triagerar. I en framtida hälso- och sjukvård kommer vi att samverka betydligt mer och ju närmre alla systemets aktörer kommer desto bättre!

Läs intervjun med Magnus Lejelöv i Svensk Farmaci

Foto på kontaktpersonen
Magnus Lejelöv Sakkunnig policy

Sakkunnig policy