X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

På tröskeln till den nya cancervården

28 januari 2021
Dna-illustration med text På tröskeln till den nya cancervården

Behandlingen av cancer blir allt mer avancerad och träffsäker. På internationella cancerdagen uppmärksammar Lif de nya läkemedel och kombinationsbehandlingar som transformerar cancervården här och nu. Precisionsmedicin, revolutionerande behandlingar och läkemedel som CAR-T och checkpoint-hämmare introduceras och kombinationsmedicin ger nya möjligheter.

Se seminariet här med start kl. 13.

Dag Larsson är senior sakkunnig på Lif och ansvarig för Expertnätverk cancer Lifs referensgrupp för arbete inom cancerområdet. Han inleder seminariet med några nedslag ifrån utvecklingen och framstegen under de senaste tio åren som kan sammanfattas som målinriktad behandling och immunterapi och att vi gått från organspecifik behandling till cancerläkemedel mot en specifik genetisk förändring. Olika behandlingar kombineras också på olika sätt för att ge så bra effekt som möjligt.

– Under de senaste tio åren har det skett en fantastisk utveckling inom cancerbehandlingen. Inte minst genom precisionsmedicinen och de verktyg som gör att vi kan identifiera vilka patienter som har nytta av vilken behandling.

– Genom läkemedel som riktas mot bestämda egenskaper hos cancercellerna skonar vi också friska celler och vävnader. Så förutom bättre effekt ger de också ofta lindrigare biverkningar än till exempel cytostatika.

Men också forskningen på och utvecklingen av cancervacciner förtjänar att lyftas tycker Dag Larsson.

–  Vi har några förebyggande vacciner mot cancer som orsakas av smittsamma virus, till exempel livmoderhalscancer, vilket kommer att minska insjuknandet i denna cancerform. Men det utvecklas också så kallade behandlande cancervacciner som kan ges när en cancer redan debuterat.

– Även om vi har många nya läkemedel både godkända och på ingång så är fortsatt viktigt att Sverige är delaktigt i den internationella forskningen. Vi vill också se fler kliniska prövningar så att fler svenska patienter kan få tillgång till de allra nyaste läkemedlen.

Logo-Orange-Screen-300px.png

Seminarium 4 februari: På tröskeln till den nya cancervården

Behandlingen av cancer blir allt mer avancerad och träffsäker. På internationella cancerdagen uppmärksammar Lif de nya läkemedel och kombinationsbehandlingar som transformerar cancervården här och nu. Precisionsmedicin, revolutionerande behandlingar och läkemedel som CAR-T och checkpoint-hämmare introduceras och kombinationsmedicin ger nya möjligheter. Hur fungerar behandlingarna, hur ser arbetet med att införa dem i vården ut och hur gör de skillnad för patienterna?
 

Deltar i programmet gör: 

Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, professor i molekylär immunologi vid Karolinska Institutet
Richard Rosenquist Brandell, projektledare för GMS (Genomic Medicine Sweden) och professor i klinisk genetik vid Karolinska Institutet
Margareta Haag, ordförande Nätverket Mot Cancer
Dag Larsson, senior sakkunnig, Lif
Anders Blanck, vd, LiF

Moderator: Lisa Kirsebom, vetenskapsjournalist

Tid: den 4/2 kl. 13–14
Plats: Digitalt

Länk till sändningen

 

 

 

Foto på kontaktpersonen
Dag Larsson Senior sakkunnig policy

Läkemedelsutveckling inklusive forskning och utveckling

Läkemedelsbranschens forskningsportföljer – kommande läkemedel

Hälso- och sjukvårdens mottaglighet för och organisation kring nya läkemedel