X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Modernas covidvaccin godkänt inom EU

7 januari
Vaccinflaskor

EU-kommissionen har beslutat ge villkorat godkännande till företaget Modernas vaccin mot covid-19. Därmed är nu två vacciner godkända för användning inom EU.

Vaccinet är liksom det tidigare godkända vaccinet från Pfizer/BioNTech av typen mRNA, och godkännandet av Modernas vaccin bygger på en omfattande klinisk prövning med cirka 30 000 deltagare. Skyddseffekten mot covid-19 är enligt studien 94 procent. Vaccinet med produktnamnet COVID-19 vaccin Moderna får ges till personer över 18 år.

– Den snabba utvecklingen av vacciner mot covid-19 har kunnat göras tack vare en global kraftansträngning där små och stora företag och akademiska forskare jobbat tillsammans. Nu finns ett år efter virusutbrottet två godkända vacciner och flera andra är på väg. Näst på tur är troligen vaccinet från AstraZeneca. Detta är mycket bra eftersom det kommer att krävas ett antal olika vacciner för att få bukt på smittan på global nivå, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif.

Flera kandidater nära beslut

Det finns idag över 200 vaccinkandidater under utveckling globalt, varav ett 50-tal kandidater befinner sig i kliniska studier, alltså testas på människor. Förutom de två godkända vaccinerna är ytterligare två kandidater under granskning av EMA, vilket krävs innan de kan bli godkända för användning inom EU.

Den 21 december i fjol godkändes vaccinet från Pfizer/BioNTech med produktnamnet Comirnaty för personer över 16 år.

EUs läkemedelsmyndighet EMA utvärderar just nu COVID-19 vaccin AstraZeneca, som den 30 december gavs villkorat godkännande i Storbritannien. EMA inväntar under januari ytterligare information från företagets kliniska prövningar.

Information om vacciner mot covid-19 som är godkända för användning i Sverige finns tillgängligt på läkemedelsportalen Fass och/eller på Läkemedelsverket.

 

Foto på kontaktpersonen
Jonas Vikman Samhällspolitisk chef

Samhällspolitiska kontakter

Expert vacciner

Ledamot i AESGP

Kontaktperson Riksdag/Regeringskansliet