X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Forskning på covid-vacciner fortsätter öka

15 januari 2021
Översikt vaccinkandidater i utveckling

Forskningen på vacciner mot covid-19 fortsätter att öka i omfattning. Nu finns 236 vaccinkandidater under utveckling globalt, varav 63 har börjat testas på människor i kliniska prövningar.
– Det är viktigt med omfattande forskning på vacciner mot covid-19 eftersom de kommer att bli en avgörande insats mot pandemin. Och det kommer att krävas ett antal vacciner för att möta det stora globala behovet av vaccination, säger Jonas Vikman, Lifs samhällspolitiske chef och vaccinexpert.

Ett enormt globalt forsknings- och utvecklingsarbetet har redan resulterat i två covid19-vacciner som blivit godkända för användning inom EU och ytterligare två vacciner är under utvärdering av EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten.

– Vi ser hur utveckling av olika typer av vacciner mot covid-19 fortsätter och ett stort antal nu är i kliniska studier. Alla dessa vaccinkandidater kommer inte att lyckas och bli godkända, men det finns goda möjligheter att ett antal effektiva vacciner kommer att finnas tillgängliga för stora delar av världens befolkning redan under kommande år, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef.

 

Mer fakta

Lifs översikt som beskriver vaccinläget

Lifs översikt av läkemedel och substanser som testas mot covid-19

Foto på kontaktpersonen
Jonas Vikman Samhällspolitisk chef

Samhällspolitiska kontakter

Expert vacciner

Ledamot i AESGP

Kontaktperson Internationella branschfrågor