X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Exporten av läkemedel fortsätter att öka

27 augusti 2020

SCBs exportstatistik för andra kvartalet innebär nya rekordsiffror för läkemedelsbranschen men visar också på näringens betydelse för Sverige när i princip alla andra sektorer saktar in.

2019 ökade den svenska läkemedelsexporten med 28 procent och sprängde 100-miljardersvallen. Den starka utvecklingen har fortsatt under första halvan av 2020 då Sverige har exporterat läkemedel till ett värde av 72,8 miljarder kronor jämfört med 53,7 miljarder 2019.

Positivt handelsöverskott

Det innebär att exportvärdet under andra kvartalet 2020 ökade med 37 procent och volymen med 34 procent jämfört med samma period året innan. Importen har också ökat med 18 procent under denna period men sett till första halvåret har läkemedel genererat ett handelsöverskott på 45 miljarder kronor.

 – Statistiken visar tydligt hur viktig läkemedelsbranschen är för svensk ekonomi och att det är en klok politik att satsa på Life Science-sektorn - så att vi får företagen att stanna, utvecklas och fortsätta att investera i Sverige, säger Anders Blanck, vd, Lif.

Hållbar trend

De dramatiska förändringarna i samhällsekonomin är förstås en följd av den pågående coronapandemin. Samtidigt som aktiviteten inom näringslivet i stort har minskat kraftigt, har behoven av hälso- och sjukvård och läkemedel ökat.

Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif tror att exporten kan fortsätta att öka under de kommande åren.

– Vi ser en ökad efterfrågan från den internationella marknaden bland annat från länder som Kina och Asien. Det kombinerat med vår förmåga att utveckla nyheter gör att det ser fortsatt ljust ut för svensk läkemedelsexport. De senaste åren har vi också sett ökade investeringar i läkemedelsproduktion i till exempel Uppsala, Stockholm, Södertälje, Strängnäs och Helsingborg.

Svensk läkemedelsexport de senaste fem åren:

2019: 105 mdkr
2018: 82 mdkr
2017: 74 mdkr
2016: 70 mdkr
2015: 71 mdkr

Se mer om Läkemedelsbranschens bidrag till den svenska ekonomin.

SCBs statistik över import och export.

 

Foto på kontaktpersonen

VD

Ledamot EFPIA PAC och NCIC. Ledamot IFPMA Council.

Ledamot i Regeringens samverkansgrupp Hälsa och Life Science

Utbildningar

Foto på kontaktpersonen
Jonas Vikman Konsult med ansvar för Sveriges EU ordförandeskap

Konsult med ansvar för Sveriges EU ordförandeskap