X

Din webbläsare stödjs inte längre!

Din webbläsare, Internet Explorer, är för gammal och stödjs inte längre av detta verktyg. Vänligen uppdatera din webbläsare till Microsoft Edge, Google Chrome eller Mozilla Firefox.

”Jag vill göra nytta för såväl industrin som vården och patienterna”

9 oktober 2020

Lifs traineeprogram är inne på sitt andra år och i september tog Lif emot två nya traineer. I 18 månader ska de djupdyka i läkemedelsbranschen och ta del av den spetskompetens och expertkunskap organisationen har att erbjuda. En månad in i programmet svarar en av traineerna, Marcus Unell, på fem frågor om hans erfarenheter så långt och varför han sökte tjänsten.

1. Varför sökte du till Lifs traineeprogram?

Upplägget med en anställning som ger en bred introduktion till läkemedelsindustrins olika delar tilltalade mig. Oavsett vilken roll jag hamnar i efter programmets slut kommer jag att kunna belysa problem från flera perspektiv.

I en tidigare tjänst som jurist fick jag upp ögonen för frågor om etik och moral som arbetsområde, och jag ville inrikta mig mer mot det. Läkemedelsbranschen agerar i tätt samarbete med både offentliga och privata aktörer, och i frågor som berör hälso- och sjukvård är förtroende hårdvaluta. Industrin ska ses som en självklar partner till hälso- och sjukvården, och jag kan bidra till det genom arbete med compliance. Det var med den profileringen jag sökte mig till Lif, och det visade sig ligga helt rätt i tiden.

2. Vad har du lärt dig om läkemedelsbranschen sedan du började på Lif?

Jag har ingen tidigare bakgrund inom läkemedel, men en månad in i programmet har jag redan fått nosa på många spännande frågor i vitt skilda områden. Tjusningen med att jobba med policyfrågor är att många områden samverkar, och att du därför får en stor bredd genom det löpande arbetet.

3. Vilka förväntningar har du på traineetiden?

Jag ser programmet som en språngbräda till en givande karriär där jag gör nytta för såväl industrin som hälso- och sjukvården och patienter. För att nå dit behöver jag både sakkunskaper och nätverk. Min förväntan är att programmet ska ge mig förutsättningar att utveckla båda delarna.

4. Vad tror du att du kan bidra med på Lif?

För det första vill jag vara en uppskattad kollega som bidrar till en positiv arbetsmiljö. För det andra ska Lif få utdelning av att ha investerat i mig, och jag tänker bli en ledare för framtidens läkemedelsindustri.

5. Vad har du för utbildning?

Jag har en juristexamen och en fil. kand. i franska från Uppsala universitet.